Gratis verzending vanaf €40
  • Spiru De grootste Spirituele Webshop van de Benelux
  • Spiru Gratis verzending vanaf €40
  • Spiru Kies een gratis cadeau bij elke bestelling
Francien
DoorFrancien 29 januari 2018
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
1043 x

Nieuw huis? Gefeliciteerd! Nu is het zaak om de boel in te richten en er je thuis van te maken. Door je huis te reinigen met witte salie, verdrijf je alle restjes negatieve energie die nog in de vertrekken hangen. Zo begin je met een schone lei op je eigen plekkie. Maar ook als je er al een tijdje woont, bijvoorbeeld na een uit de hand gelopen verjaardagsfeest, kan een rookceremonie je weer op je gemak laten voelen. Hoe werkt dit reinigings-ritueel en wat heb je er voor nodig?

Smudgen

Nog niet zo lang geleden ben ik met mijn gezin verhuisd. Zo’n verhuizing brengt behoorlijk wat stress met zich mee. Planning, vervoer, klussen, inrichten… Dan is niks lekkerder om heerlijk tot rust te komen in je nieuwe huis. Maar zelfs toen de meubels op hun plek stonden, bloemen en planten geurden en kleurden en onze foto’s en decoraties hun persoonlijke touch aan de ruimte gaven, voelden we ons er nog niet helemaal thuis.

Een goede vriendin van mij raadde me aan om ons nieuwe stekje te reinigen met witte salie. Smudgen, noemde ze het. Dat is een ritueel van de Indianen in Noord-Amerika, dat al uit de oudheid stamt, om nieuwe woningen te reinigen van negatieve energie en geesten. “Zo’n smudge-ceremonie, dat is wat voor jullie”. Zo blijkt maar weer hoe goed ze ons kent, want sinds we dit ritueel hebben doorlopen voelen we ons er écht op ons gemak.

Dit heb je nodig…

Je kunt je huis op twee manieren reinigen met witte salie: het hele huis, of per kamer. Als je net verhuisd bent is het hele huis wel fijn, maar na een drukke verjaardag wil je misschien alleen de woonkamer doen.

Het hele huis doorlopen doe je met een smudge stick in de ene hand en in de andere een kommetje of schelp om de as op te vangen. Als je een schelp gebruikt, leg er dan wat zand in zodat de mooie binnenkant niet verschroeit.

Als je de salie een tijdje wilt laten staan in één vertrek, is een wierookbrander of een schelp met houder handig. Let wel: op een wierookbrander gebruik je losse salie, geen bundeltje. Pas sowieso op met de dosering – less is more. Het branden van losse wierook gaat het gemakkelijkst op een zeefwierookbrander.
Op de schelp met houder kun je een smudge stick een tijdje laten smeulen. Kies dan uiteraard voor een smudge stick die even groot of kleiner is dan je schelp.

Om je huis te reinigen met witte salie, heb je dus de volgende ingrediënten nodig:

  • een smudge-bundel of losse witte salie;
  • een kommetje of een smudging-schelp met zand erin, om de as op te vangen;
  • een kommetje water, om de smeulende smudge mee te doven;
  • een aansteker (beter geen lucifers, want je moet één hand vrij houden).

… en dit moet je doen

1. Veiligheid boven alles

Het allerbelangrijkst is dat je tijdens de ceremonie niet je huis in de fik zet. Want waar een smeleunde salie-stick is, kan heel gemakkelijk vuur ontstaan. Kom dus niet te dicht bij gordijnen, kleedjes of ander brandbaar materiaal en hou een brandblusser bij de hand.

2. Lekker doorwaaien

Voordat je de salie brandt, zet dan zo veel mogelijk ramen en deuren open. Zo kan de rook het hele huis door waaien en alle vertrekken reinigen. Ondertussen krijg jij frisse lucht binnen, wat best lekker is voor je gezondheid.

3. De witte salie aansteken

Hou de salie-smudge boven de kom of schelp, met het uiteinde schuin naar beneden. Hou er een vlam bij en haal deze weg zodra er rook ontstaat. Blaas direct eventuele vlammen uit en blaas een paar keer extra om het smeulen goed op gang te krijgen.

4. Reinig jezelf: smudge je aura

Om je huis vrij te maken van negatieve energie, moet je daar zelf ook vrij van zijn. Na een stressvolle verhuizing kan je aura kan wel een reinigingsbeurt gebruiken.

Vorm een kommetje met je hand en begeleidt de rook over je hele lichaam, van je voeten richting je hoofd en weer terug. Terwijl je dit doet, stel je dan voor dat de rook alles dat jouw geluk blokkeert in zich opneemt en verwaait.

5. Een wens voor elke kamer

Nu ben je er klaar voor om je huis te reinigen met witte salie. Doe dat van boven naar benden, dus van zolder naar kelder. Bedenk alvast voor elk vertrek met welke intentie je deze reinigt. Zoek of bedenk daar een wens bij, bijvoorbeeld: “Ik reinig deze kamer van alle onzuiverheden, negativiteit of iets dat niet past bij de mensen die hier wonen.” Sluit na het reinigen van de kamer de deur achter je, zodat de negatieve energie het raam uit waait en niet terug je huis in.

Voor meer inspiratie, bekijk dit board op Pinterest. Deze staat vol met spreuken en wensen (in het Engels) die je kan uitspreken om het optimale uit de ceremonie te halen.

Huis reinigen met witte salie - spreuk
Spreuk voor bij het reinigen van je huis met witte salie.

6. Rook in alle hoeken

Loop door het vertrek en zwaai rustig met de salie-stick zodat de rook in alle hoeken, langs de muren en rond alle ramen komt. Visualiseer je dat de rook alle ellende dat zich eerder in de ruimte heeeft voorgedaan, in zich opneemt en wegvoert. Zie het oplossen en door het raam verdwijnen, alle negatieve energie met zich meevoerdend en ruimte makend voor welzijn en geluk.

7. Douchen na afloop

Klaar? Geef jezelf nog even een salie-douche (zie punt 4) en doof de smudge-stick in het kopje water. Sommige experts raden aan om voor elke ceremonie een verse kruidenbundel te gebruiken, maar als de smudge nog niet (bijna) op is, dan kan je ‘m ook laten drogen en later opmaken. Wil je de reinigingsceremonie mooi afsluiten, begraaf de salie-stick dan in de aarde. Ik begraaf ze zelf het liefst in de buurt van de voor- en achterdeur. Je weet maar nooit waar het goed voor is.

Heerlijk thuiskomen

Zo, nu weet je alles wat je moet weten om je huis te reinigen met witte salie. Sinds wij het hebben gedaan in ons nieuwe stekkie, is het elke dag weer heerlijk thuiskomen. Hopelijk werkt het ook zo goed voor jou!

Een vraag of opmerking? We horen het graag!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *