• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

OP = OP! T/m  22 april Wierook UITVERKOOP met kortingen tot 50% 🏷️ >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Meridiaankogels Oefeningen, Leer het Kunstje en Draaien Maar

Door Lisette 4 december 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
15032 x

Meridiaankogels zijn Chinese massage ballen voor je handen. Laat ze dansen in je palm om je Qi een boost te geven. Ook jij kan dit helende kunstje leren!

Meridiaankogels zijn twee identieke ballen die je in je handpalm kan laten dansen met je vingers. Dit klinkt misschien als een gedachteloos spelletje, maar dat is het zeker niet! Dit bolle duo wordt namelijk gebruikt voor zijn positieve effect op je levensenergie. In deze blog vertellen we je graag over de gedachte achter deze Baoding Balls en leren we je de meridiaankogels te gebruiken door een aantal simpele beginners oefeningen 🙂

Hier komen Meridiaankogels vandaan

Meridiaankogels komen oorspronkelijk uit de plaats Baoding in China en zijn lang geleden ontstaan in de Ming dynastie. In het begin zouden mensen nog geen meridiaankogels gebruiken, maar twee walnoten. Pas veel later werd de bolvorm bedacht. De ballen werden veelvuldig gebruikt voor zijn zogenaamde helende krachten. Keizer Jia Jing vond dit blijkbaar erg interessant en in de 16e eeuw liet hij daarom onderzoeken of het wel echt zou werken. Het positieve resultaat heeft ervoor gezorgd dat meridiaankogels niet meer weg te denken zijn uit de Chinese cultuur.

Alle Meridiaankogels Bekijken

blauwe meridiaankogels met yin yang teken

Dit is de Helende Werking van Meridiaankogels

Het laten ronddraaien van twee kogels in je hand lijkt misschien een gedachteloos spelletje, maar dat is het zeker niet. Volgens velen hebben deze uit China afkomstige massagekogels met belletjes namelijk ook een genezende werking. Dit zou voornamelijk met de volgende twee onderdelen uit de klassieke Chinese geneeskunde te maken hebben

 • de meridiaanbanen en punten
 • de Qi of Prana

Dit heeft het Ronddraaien van 2 Metalen Ballen te maken met Meridianen

Twee metalen ballen laten draaien in de handen heeft effect op iets dat een meridiaan wordt genoemd. Volgens de Jing Luo-theorie zijn dit onzichtbare energiebanen die door je lichaam lopen. Jing is Chinees voor ‘grote lijnen’ en Luo voor de ‘vertakkingen’ van die lijnen. Elke energiebaan staat in contact met een cruciaal deel van je lijf, bijvoorbeeld je nekwervels en andere vitale organen. De uiteinden, ook wel drukpunten genoemd, liggen onder andere in je handen en voeten en worden dus gestimuleerd met de meridiaankogels.

Meridiaan Kogels Stimuleren uiteindelijk de Qi

De meridianen in je lichaam regelen dus de verdeling van de energie over de belangrijkste organen. Deze levensenergie van een mens wordt ook wel Qi of Prana genoemd. Het gebruiken van massage ballen voor je hand kan dus effect hebben op de drukpunten van de meridianen. Deze energiebanen regelen vervolgens de verdeling van de Qi over je organen. De helende werking van meridiaankogels kan bijvoorbeeld het verhelpen van blokkades zijn.

witte beige ballen van edelsteen

Positieve effecten van het Gebruik van Meridiaankogels

Je handpalm is in werkelijkheid dus een soort speelveld vol met drukpunten. Als je deze regelmatig op de juiste manier stimuleert, zou dit positieve effecten kunnen hebben. Het effect is in dit geval niet alleen op je Qi via de meridianen, maar er zouden meerdere fijne gevolgen zijn, zowel lichamelijk als geestelijk. Voorbeelden van de positieve effecten zouden kunnen zijn:

 • het onderhouden en herstellen van de Qi;
 • het verdelen van levensenergie over de vitale organen;
 • het bevorderen van de bloedsomloop in je lichaam als gevolg van ontspanning;
 • het versoepelen van je spieren, onder andere in je handen en vingers;
 • de mogelijke aanmaak van spieren door het gewicht van de kogels;
 • het verhogen of verbeteren van het concentratie- en coördinatievermogen;
 • het trainen van beide hersenhelften door zowel links- als rechtshandig te oefenen.

rode meridiaankogels met yin yang teken

Dit zijn de Verschillende Soorten Meridiaankogels en Uitleg

Sinds de Chinese Ming dynastie is het uiterlijk van de Baoding Balls uiteraard ietwat veranderd. Wat begon met twee walnoten is veranderd in een groot assortiment met verschillende soorten Chinese ballen. Tegenwoordig kun je allerlei soorten Meridiaankogels Kopen. De meest populaire soorten en hun kenmerken zijn:

De Metalen kogels: Deze zijn hol van binnen met een belletje of een spiraal met mini kogel die geluid maakt. Gemaakt van geëmailleerd metaal waardoor het vaak kleurrijke kogels zijn en regelmatig versierd met symbolen zoals het yin yang teken. Je kunt deze yin yang balletjes in verschillende kleuren kopen bij Spiru.

De Chromen kogels: Kogels van Chroom zijn massief en daarom extra zwaar. Deze ballen worden daarom vaak gebruikt door gevorderden.

De Stenen ballen: Deze ballen kunnen gemaakt zijn van verschillende steensoorten, zoals Jade massage ballen bijvoorbeeld. De ruwheid van de steen kan zorgen voor meer grip in je hand. Ook kun je je eventueel verdiepen in de werking van edelstenen om dit te combineren met de oefening.

De Hardhouten ballen: Deze varianten zijn over het algemeen erg licht en worden gemaakt van houtsoorten als wengé.

twee witte meridiaankogels

Dit zijn Meridiaankogels oefeningen om mee te Beginnen

Jouw yin yang balletjes of massage ballen van chroom gekozen? Dan is het nu tijd om te oefenen! Houd in gedachten dat beginners vaak starten met kleinere kogels; de gevorderden gebruiken de grotere of zelfs drie of vier kogels. Als je elke dag ongeveer 10 tot 15 minuten oefent, zul je al snel merken dat het steeds makkelijker wordt. Je Qi krijgt in ieder geval een dagelijkse boost! Om je op gang te helpen, vind je hieronder een aantal meridiaankogels oefeningen voor beginners.

 1. De eerste oefening is simpel; laat de Chinese yin yang ballen rusten op je vingers en knijp dan af en toe je hand samen. Op deze manier stimuleer je alvast de meridiaanpunten.
 2. Leg ze daarna allebei in je handpalm om ze zo rond te draaien. Dit doe je door je vingers te bewegen. Probeer dit te doen in beide handen.
 3. Als het ronddraaien lukt, wissel dan af door de ballen afwisselend linksom en rechtsom te draaien in elke hand.
  De volgende stap is om de kogels elkaar niet aan te laten raken. Dit is een lastige! Maak daarom gebruik van de ruimte die je hand biedt, dus zowel je palm als je vingers.
 4. Gaan de bovenstaande oefeningen vrij soepeltjes? Dan kun je eventueel overstappen naar grotere kogels, meer gewicht en/of ander materiaal.

Heel veel oefenplezier!

Laatste aanpassing op 18 mei, 2022 11:53 am

Een vraag of opmerking? We horen het graag!

 1. Leuk artikel over redelijk onbekende methode. Ik pas het toe om RSI in mijn armen en handen te voorkomen. Werkt heel goed en is heel ontspannend, tijdens video vergaderen even de kogels door je vingers en handpalm laten rollen. En zorgen dat het belletje niet rinkelt, dan doe je het goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *