• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek iets leuks voor jezelf of een ander tussen onze Bestsellers 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Wierook Werking: Alles over deze Inspirerende Kruidensticks

Door Iris 20 november 2017
Lezen werkt meditatief, ontspan 9 minuten met dit artikel.
25887 x

Wierook is al eeuwenoud en over de wierook werking bestaan verschillende ideeën. Wel heeft wierook door de eeuwen heen iets gemeen, en dat is dat het ons spirituele brein aanwakkert. Of je wierookt aansteekt vanuit religieuze overtuigingen of voor jezelf: de geur van wierook activeert je brein en verandert je stemming. De geur doet iets met je en maakt wierook fascinerend. In deze blog lees je alles over de bijzonder krachtige, spirituele werking van wierook.

wierookdoos wierook kegels rook spiru

Wat is Wierook

Wierook is een mengsel van aromatische stoffen, dat aangestoken kan worden en op haar beurt een heerlijke geur verspreidt. De heerlijke geur wordt verkregen door het hars van bomen. Vroeger was wierook afkomstig van enkel twee bomen: de boswellia sacra uit Arabië en de boswellia papyrifera uit India. De wierook betekenis komt van ‘wijrooc’ wat heilige rook betekende. Het gebruik van wierook is hoogstwaarschijnlijk ontstaan, nadat iemand een stukje hars van de boswellia op het vuur gooide en men zo de bijzondere geur van de rook ontdekte.

Inmiddels kan wierook van verschillende geurende ingrediënten worden gemaakt, zoals olibanum-hars, dennenhars, berkenschors en rozenblaadjes. Vaak worden er dan etherische oliën toegevoegd. Wierook komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, maar komt nu bijna altijd uit India, Nepal of Japan.

Waar is Wierook goed voor

Wierook werking kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Het wordt al eeuwenlang in allerlei culturen gebruikt tijdens ceremoniële gelegenheden. Al 1700 jaar v.Chr. werd wierook gebruikt als reukoffer voor de Goden, terwijl er gebeden werd voor hulp en bescherming. Zo zouden de Goden rustig blijven.

wierook stokjes branden religie rook spiritualiteit

Tot op de dag van vandaag is wierook bijvoorbeeld nog steeds een onderdeel van de rooms-katholieke, oosterse en anglicaanse kerk. Bij een ritueel wordt dan een niet-brandbare wierook gebruikt, dat gemaakt is van plantaardig materiaal gecombineerd met etherische oliën. Ook wordt het tegenwoordig in de huiskamer gebrand om je huis te zuiveren en om negatieve energie te verdrijven. Daarnaast wordt wierook veel gebruikt tijdens meditatie en yoga, omdat het je in een bepaalde meditatieve toestand zou brengen. Dit zou weer bevorderlijk kunnen zijn voor ontspanning en slaap, maar ook je inspiratie en creativiteit kunnen verhogen. Wierook zou een reinigende of juist beschermende, helende of rustgevende werking kunnen hebben!

Bekijk ons Complete Wierook Assortiment

Wierook Spirituele Betekenis

Al honderden jaren wordt de wierook werking gebruikt in vele culturen, religies en bij rituelen. Het branden van wierook zou zelfs een antiseptische werking hebben! Daarnaast zou het branden van deze bijzondere geursticks een positieve invloed op je stemming kunnen hebben en specifiek tegen sombere gevoelens, wegens de rustgevende kruiden die sommige wierook soorten bevatten. Een goede wierook bestaat uit een mengsel van wierookhars, etherische oliën, hout poeders en losse kruiden die voor een aangename geur zorgen.

wierook brander wierookstokjes rook spiritualiteit

Niet alle geuren hebben een spiritueel doeleinde of spirituele betekenis. Er zijn tal van lekkere geuren die ons aan een bepaalde gebeurtenis doen denken of die gewoon lekker ruiken. Maar welke wierook past bij mij, en welke wierook voor wat gebruik je? Hieronder vind je een aantal wierook geuren en hun betekenis:

 • Frankincense wierook. Dit is een geur die zeer gewild was in de antieke wereld. Nog steeds is het een essentiële geur voor spirituele ceremoniën.
 • Lavendel wierook. Lavendel is een heerlijke rustgevende geur. De geur zou je kunnen helpen om in slaap te vallen en zou je zen kunnen maken. Zoek je romantiek? Met deze paarse bloem krijg je volgens velen de stemming erin.
 • Musk wierook. Musk is sensuele, exotische geur die je doet denken aan het Midden-Oosten. Dit is een geur die je zou kunnen helpen bij concentratieproblemen.
 • Wierook Vanille. De geur vanille zou een verzachtende en kalmerende werking kunnen hebben bij frustratie of boosheid. Daarnaast zou de geur voor vrolijkheid kunnen zorgen!
 • Witte Salie wierook. Deze bekende geur zou een zuiverende werking hebben die negatieve energie zou kunnen verdrijven.
 • Sandelhout wierook. Sandelhout zou een kalmerende en ontspannende werking kunnen hebben en zou soelaas kunnen bieden bij het omgaan met teleurstellingen.
 • Kaneel wierook. De kruidige en zoete kaneelgeur zou je ontspannend kunnen laten voelen en je geest en hart kunnen verwarmen.
 • Jasmijn wierook. Jasmijn is een heerlijke bloemengeur die zou kunnen helpen tegen hoofdpijn en voor een vertrouwd gevoel zou kunnen zorgen.
 • Patchouli wierook. De geur van patchouli zou aardend kunnen werken en je emoties in balans kunnen brengen. Deze wierook zou je bij stress gerelateerde klachten kunnen gebruiken.

Wierook branden in huis

Zoals je nu weet zijn er verschillende soorten wierook. Menig persoon brandt gewoon wierook in huis voor een lekkere geur, zonder allerlei rituelen. Het is een vriend voor alle dagen! Je zou de werking van wierook psychisch en fysiek kunnen ervaren en je gemoedstoestand zou erdoor kunnen verbeteren. Maak er dus een een ontspannen moment van. Zet wat biologische thee, ga wat wierook aansteken en geniet van de rustgevende geuren die uit de stokjes komen. Ga er zeker bij mediteren of steek voordat je naar bed gaat wat rustgevende wierook aan – lavendel bijvoorbeeld – om beter in slaap te kunnen vallen.

Wierook tegen Negatieve Energie

Naast dat wierook lekker ruikt, heeft het nog meer kwaliteiten! Je zou namelijk ook wierook kunnen branden om je huis te reinigen van negatieve energie.

Je zou kunnen kiezen voor witte salie wierook of palo santo wierook. WItte Salie wordt al eeuwenlang gebruikt voor reinigingsrituelen. Je kan met deze wierook jezelf en je woonomgeving reinigen van negatieve energie. Palo Santo wordt van oudsher ook veel gebruikt bij reiniging en rituelen. Palo Santo staat niet voor niets bekend als ‘Heilig Hout’. Net als bij een smudge ritueel met witte salie, zou je meerdere wierookstokjes aan elkaar kunnen binden om zo de rook te verspreiden tijdens het reinigen van negatieve energie.
Je zou de witte salie ook los kunnen branden. Beweeg de stokjes tegen de wijzers van de klok en van beneden naar boven. Wedden dat alle negatieve energie als sneeuw voor de zon verdwijnt? Meer informatie over jezelf reinigen van negatieve energie lees je in onze blog.

smudge ritueel witte salie palo santo abalone schelp spiru

Wierook tijdens Mediteren

Mediteren draait kort gezegd om het leegmaken van je geest. Om de focus en ontspanning tijdens het mediteren te versterken zou je wierook kunnen gebruiken. Tijdens het mediteren zijn je ogen meestal dicht. In combinatie met diepe focus, wordt je reukzintuig versterkt waardoor de geurbeleving nog meer binnenkomt. Onze Spiritual Guide Wierook is erg geschikt om te gebruiken tijdens het mediteren. De warme, pure geur van de stokjes zouden volgens gebruikers een rustgevende werking kunnen hebben. Bovendien zouden deze geuren een reinigende werking kunnen hebben op je gedachten.

wierook klankschaal meditatie kaars wierookhouder

Wat voor Soorten Wierook zijn er

Wierookstokjes

De welbekende wierookstokjes zijn gemaakt van bamboe stokjes omwikkeld met een wierook mengsel. Ze branden gelijkmatig! Je steekt ze aan waarna het stokje gaat smeulen en een lekkere geur verspreidt. Er bestaan ook stokjes zonder hout, dat zijn zogenaamde Japanse wierook en Tibetaanse wierook, speciaal gemaakt voor een pure geurervaring. Volgens echte fans overstijgen deze ambachtelijke kruidengeuren die van de meer synthetische wieroken. De delicate geur van Japanse staafjes zouden volgens de makers herinneringen en sferen oproepen, terwijl de Tibetaanse wierook wordt gebruikt als medicijn.

wierook stokjes tibetaans traditioneel hout

Wierook Kegeltjes

Zoals de naam al doet vermoeden hebben wierook kegeltjes een kegelvorm. De wierook kegeltjes bevatten geen bamboe en ze branden niet gelijkmatig op door hun vorm. Het kan zo zijn dat je in het begin weinig geur ervaart en later als je bij het dikkere gedeelte aankomt, meer geur. Wierookkegels zijn perfect voor de Wierook Waterval, ook wel wierook Backflow genoemd. De rook stroomt naar beneden en geeft een special effect.

Bekijk al onze Backflow Wierook Houders

backflow wierook kegeltjes rook spiru

Korrelwierook

Dit soort wierook is zoals de naam al doet vermoeden, korrelig. Korrelwierook is een mengsel van verschillende natuurlijk ingrediënten en wordt verkocht in zakjes. Wierook van korrels brandt niet vanzelf, maar leg je op een houtskool tablet. Dit vereist dus even wat meer ervaring en handeling dan bij de stokjes of kegeltjes!

wierook hars wierook korrels rozen roos geur spiru

Losse Wierook Kruiden

Houd je niet van hars, maar wel van pure plantengeur? Dan kun je wierook los kopen. Je krijgt dan kruiden en plantendelen die je zelf kunt doseren en mengen. Losse wierook verhit je vervolgens net zoals hars op houtskool of op een zeefje boven een waxinelichtje. Het kan prettig zijn deze te gebruiken, omdat de kruiden dan langzaam verbrand worden zonder extra rookproductie. Zo ruik je de geur van de kruiden des te beter. Heb jij een neus voor aroma, ga dan vooral je eigen wierook maken!

wierook los sandelhout doosje spiru

Hoe steek je wierook aan

Eigenlijk zijn er twee verschillende soorten wierook: direct-brandende wierook en indirect-brandende wierook. De direct brandbare-wierook is gemaakt met een ontvlambare basis en wordt aangestoken, zoals stokjes en kegeltjes. Zodra het vlammetje uitgaat, smeult het door en geeft het rook af. Gebeurt dit niet, dan steek je het stokje of kegeltje opnieuw aan. Zorg ervoor dat je het in een wierookhouder zet die de as kan opvangen.

De andere soort, de indirect-brandende wierook heeft een hittebron nodig, zoals bijvoorbeeld kooltjes. Deze houdt de wierook dan brandend. Leg het blokje in een wierookhouder of abalone schelp met wat zand, zodat het as kan worden opgevangen. Als het kooltje heet is, leg je er wat korreltjes op.

Hoe lang brandt wierook?

De meeste wierook in welke vorm dan ook brandt ongeveer 20 tot 30 minuten. Je wierook doven is heel gemakkelijk: doop de punt van je wierookstokje in water, zo ben je er zeker van dat het echt uit is. Je wierookkegel zou je met een tangetje in water kunnen doven.

Tips voor Wierook Branden

 • Zorg in alle gevallen voor voldoende ventilatie tijdens het branden van wierook!
 • Brand je wierook op een hittebestendige, stevige en vlakke ondergrond.
 • Wees altijd in het zicht van je smeulende wierook.
 • Zet een bakje of bekertje water naast je wierook.

wierook plankje mango hout spiru wierookstokje

Wat is volgens jou de lekkerste wierook? 🙂

 

Laatste aanpassing op 30 oktober, 2023 3:48 pm

Een vraag of opmerking? We horen het graag!

 1. Vraagje: hierboven staat dat je moet ventileren als je wierook gaat branden. Maar door de ventilatie verdwijnt dan toch ook de geur die ik juist wil opsnuiven, of zie ik dat verkeerd?

  1. Namasté Peter,

   Je zou een raampje kunnen open zetten tijdens het branden van wierook, maar dit hoef je natuurlijk niet te doen. Het is maar net wat jij prettig vindt.

   Zenvolle groet,

   Spiru

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *