• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek items die matchen met jouw sterrenbeeld 🤩 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Wandkleed, Manieren om je Muren met Textiel te Versieren

Door Lisette 12 december 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 8 minuten met dit artikel.
6871 x

Wandkleed vinden? Bekijk de stijlen, maak een keuze en hang op aan de muur. Met deze guide kom je achter al je decoratieve textiel opties!

vrouw ligt op grond wandkleed aan zijkant

Wandkleden maken een Comeback! Een leuke manier om een stoffig interieur naar een interieur met stof te transformeren! Wel het decoratieve soort natuurlijk, niet het vuil dat je dwingt tot schoonmaken. Geen gedoe met behangen, verven of de eeuwige zoektocht naar accessoires die bij elkaar passen. Gewoon een grote eye catcher die de ruimte in jouw huis nieuw leven inblaast. Ben jij benieuwd naar alle opties binnen tapijten-land en hoe je een kleed aan de muur krijgt? Dan vind je hier de perfecte guide om je op weg te helpen!

wandkleden in allerlei kleuren

Houd hier rekening mee om het perfecte Wandkleed te vinden

Het valt nog niet mee om het perfecte kleed te vinden tussen de grote aantallen die beschikbaar zijn. Het is daarom een kwestie van weten wat je wel, maar ook wat je niet wilt. Zo kun je het grote gros alvast uitsluiten en kom je steeds dichterbij hetgeen waar je naar op zoek bent. Daarom hieronder een aantal punten om in overweging te nemen voordat je besluit het wilde woud aan wandkleden te betreden. Sommige punten klinken misschien heel logisch, maar ze spreken niet altijd voor zich 😉 

 • Ruimte
 • Materiaal
 • Afmetingen en Vorm 
 • Stijl en Design

opgestapeld textiel in felle kleuren

Hier kun je zoal een Wandkleed Ophangen

Het ophangen van een wandkleed is een unieke manier om allerlei ruimtes in huis een nieuw aanblik geven. Grotere tapijten kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden als opvallende binnenkomer in de hal, statement piece in de woonkamer of als zachte achterwand van je bed. De wat kleinere wandhangers kun je onder andere ter inspiratie boven je bureau, in een kinderkamer of als aanvulling naast andere accessoires op de muur hangen. Je kunt er allerlei kanten mee op! Hou er wel rekening mee dat het materiaal – een variatie op stof – over het algemeen niet goed tegen vocht kan. Ook (nare) geurtjes kunnen in de stof gaan trekken. De badkamer of keuken is dus misschien niet de perfecte ruimte!

kleedjes met print en kleuren naast elkaar hangenDit zijn de Verschillende Materialen van Wandkleden

Er zijn veel prachtige wandkleden van een dik soort weefgaren gemaakt, maar er zijn tegenwoordig ook talloze andere materialen waar je uit kan kiezen. Ga bij jezelf na wat voor soort aanvulling de ruimte kan gebruiken. Heeft het de warmte van een zacht en wat dikker materiaal als wol of vilt nodig? Of juist de frisse en lichte uitstraling van zeegras of canvas? Tapijtjes voor aan de muur worden gemaakt van zowel natuurlijke als synthetische materialen. Zo zijn ze er doeken gemaakt van onder andere polyester en worden sommige tapijten gemaakt van 100% organisch katoen.

persoon bezig met rood kleed weven

Houd Rekening met de Grootte en Vorm van je Wandtapijt

Voordat je je keuze maakt, is het misschien handig om te weten hoe groot je het kleed minimaal en maximaal wilt hebben. Dus vergeet niet te meten, want wanneer het doek te groot of te klein is, sla je al snel een miskoop en krijg je misschien spijt. De gemiddelde afmetingen van kleden zou zijn: breedte 145 cm en hoogte 208 cm. Meten is weten, zeggen ze… De vorm is daarbij ook belangrijk. Vierkant, rechthoekig of rond? Een rond doek aan de muur is namelijk ook een optie! Over het ophangen ervan lees je verderop in de blog meer.

opgehangen kleedjes in oosterse print en kleuren

Dit zijn Voorbeelden van Wandkleed Stijlen en Symbolen

Het is niet verkeerd om je wensen qua stijl en design eens op een rijtje te zetten. Denk aan de kleur, het patroon en het soort tekening wat je zou willen. Spirituele wandkleden zijn over het algemeen heel kleurrijk en bevatten vaak een symbool. Heb je een favoriet mystiek teken of figuur, dan kun je dit gebruiken als design voor op de muur. Denk bijvoorbeeld aan een Hamsa Hand, Levensboom, Levensbloem of Boeddha. Je kunt ook iets meer de bohemian kant op gaan met een macramé wandkleed.

Spirituele Wandkleden Bekijken

 

spiru wandkleed buddha zittend in cirkel

Andere Soorten Kleden als Alternatief voor op de Muur

Er zijn natuurlijk ook alternatieven voor een wandkleed. Daarbij is het gebruiken van een ander soort kleed ook een unieke en creatieve manier van decoreren. Heb je al eens gedacht aan de volgende keuzemogelijkheden? Misschien zit er iets tussen wat helemaal bij jou en je stijl past!

 • Vloerkleed
 • Altaarkleed
 • Klankschaal Kleedje
 • Tibetaans Deurkleed
 • Banner

Vloerkleed

In plaats van een kant en klaar wandtapijt, kun je natuurlijk ook gewoon een normaal vloerkleed gebruiken voor aan de muur. Daarbij worden de mogelijkheden in de verschillende materialen en printjes ook vergroot. Wat dacht je bijvoorbeeld van de tijdloze Perzische tapijten!  

Altaarkleed

Je kunt ook Kleden Kopen die normaal gesproken gebruikt worden als ondergrond van een altaar. Deze doeken zijn vaak vierkant, met afmetingen van rond de 90 x 90 centimeter.

Klankschaal Kleedje

De wat kleinere klankschaal kleedjes kunnen ook een leuk alternatief zijn voor een wandkleed. Vaak zit er een Dorje of Vajra op de stof geborduurd, wat alle onwetendheid zou laten verdwijnen. Omdat ze vrij klein zijn, zou je er bijvoorbeeld een aantal naast elkaar kunnen hangen of misschien zelfs inlijsten. Unieke textielkunst aan de muur!

Tibetaans Deurkleed

Volgens kenners gebruiken Tibetanen textiel vaak voor spirituele doeleinden, bijvoorbeeld ter decoratie van een meditatieruimte. Een Tibetaans Deurgordijn kan onder andere versierd zijn met de oneindige knoop of Srivatsa. Zo’n doek kan je natuurlijk ook aan de muur hangen, bijvoorbeeld in je eigen zenkamer!

Een banner kan vaak zowel binnen als buiten opgehangen worden. Een wandkleed voor in je tuin dus! De doeken zijn over het algemeen bevestigd aan twee stokken met aan de bovenkant een ophangkoord. Piece of cake om te installeren!

print kleedjes opgehangen aan touw met knijpers

Dit zijn de Verschillende Ophangsystemen voor je Wandkleed

Wanneer je eenmaal het perfecte tapijtje hebt gevonden, kun je je statement piece eindelijk gaan ophangen. Stroop de mouwen maar op, want het is tijd voor een klusje! Je moet dan wel weten hoe dit moet natuurlijk. Daarom vind je hieronder uitleg van drie soorten ophangsystemen, namelijk

 • Gordijnroede
 • Houten latjes
 • Velcro

Je Wandkleed Ophangen aan een Gordijnroede

Gordijnroedes kun je in allerlei vormen en stijlen aanschaffen. Het wandkleed moet wel een tunnel hebben waardoor een stok geschoven kan worden. Bekijk dus voordat je een tapijt koopt alvast of dit ophangsysteem een mogelijkheid is. Hou er ook rekening mee dat bij deze manier van ophangen het kleed wat verder van de muur afhangt. 

Je Wandkleed Ophangen door middel van Houten Latjes

Een andere optie is om het kleed op een frame van houten latjes te bevestigen. Hierbij kun je de houtjes eerst op de muur schroeven om vervolgens het tapijt eraan vast te maken. Je bevestigt er een boven en onderaan. Op deze manier hangt het kleed recht, dichtbij de wand en zal het niet gaan wapperen. Zorg er wel voor dat de breedte van de lat iets minder is dan die van het kleedje. 

Je Wandkleed Ophangen met Velcro of Zelfklevend Klittenband

Mag of kun je niet in de muur boren, dan is velcro oftewel zelfklevend klittenband misschien iets voor jou. Een doek of lichtgewicht kleed kun je hiermee gemakkelijk ophangen. Je plakt eerst het klittenband op je kleed en de muur. Met een beetje precisie werk heb je dan binnen no time de muren versierd. Ook makkelijk met het wassen of schoonmaken van de stof! 

authentiek mandala wandkleed bloemen paars blauw spiru

Zo kun je een Rond Wandkleed ophangen

Je hebt een rond kleed en deze wil je aan de muur, maar hoe? Voor het bevestigen van een rond doek kun je zowel klittenband, houten latjes als magneetstrips gebruiken. Volg de volgende stappen om het voor elkaar te krijgen!

 1. Meet de diameter van het kleed en deel de centimeters door twee. 
 2. Knip een touwtje iets langer dan de lengte van de halve cirkel en bevestig een potloodje aan het eind. 
 3. Hamer een spijkertje in de muur, op de plek waar het midden van het kleed moet komen te hangen. 
 4. Knoop het andere uiteinde van het touw aan de spijker. Controleer voor de zekerheid nog de lengte van het touw.
 5. Teken nu een cirkel door het potloodje rond te draaien op de muur terwijl het touw gespannen blijft. 
 6. Markeer vervolgens 8 gelijke punten op de rand van de cirkel, dus boven en onder, links en rechts, etc. 
 7. Nu weet je waar de stukken klittenband, latjes of magneetstrips bevestigd moeten worden en kun je aan de slag 🙂

Tips om je Wandtapijt Schoon en Fris te Houden

Om je tapijtje een opfrisbeurt te geven, heb je niet per se chemische schoonmaakmiddelen nodig. Vlekken en plekken kun je verwijderen met bijvoorbeeld marseille zeep of ossengalzeep. Ook water met wat azijn zou wonderen verrichten volgens sommigen. Nare geurtjes zijn lastig om te verwijderen, maar niet onmogelijk. Zo zou je het doek kunnen stomen en een fris aroma geven met een drupje etherische olie. Of plaats geurkaarsen en wax melts vlakbij het kleed om de geur hiervan in de stof te laten trekken. Als laatste niet te vergeten: die goede oude mattenklopper. Het uitkloppen van een tapijt kan opgehoopt stof en andere viezigheid verwijderen – ook een lekkere workout!

Zo heeft jouw huisje niet alleen een nieuwe eye catcher, maar kun je er ook nog jaren mee doen!

Laatste aanpassing op 03 maart, 2021 11:19 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *