• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek onze meest populaire producten 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Tongschraper Gebruiken voor een Gezonde Mond

Door Anouk 1 juli 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
7862 x

Weten hoe je tong reinigen in z’n werk gaat en waarom een Tongschraper gebruiken een goed idee is? Je leest het in deze blog.

tongschraper koper gedraaid

Een tongschraper gebruiken kan een goed hulpmiddel zijn om je mond gezond te houden. Niet alleen de westerse tandarts of mondhygiënist raadt het aan, ook Ayurvedische artsen zweren erbij. Volgens de Indiase geneeskunde staat een schone tong namelijk voor een vitaal lichaam! Tongreinigen kan bijvoorbeeld helpen bij het:

 • Verminderen van Slechte Adem en Tandplak
 • Verbeteren van Smaak en Spijsvertering

Ben je benieuwd hoe dat gaat, zo’n dagelijkse schoonmaak sessie? In dit artikel lees je alles over de wonderen van je mond en vind je tips om te starten met schrapen!

Hoe Werkt een Tongschraper?

Het oppervlak van je tong is net een berglandschap met diepe poriën en grote smaakpapillen. In deze grillige structuur blijven makkelijk speeksel, dode cellen van slijmvliezen en etensresten steken. Ook is het een broedplaats voor schimmels en bacteriën van de mond. De zwavelstoffen die deze beestjes uitscheiden, ruik je vervolgens in je adem of proef je als vieze smaak. Wanneer je last hebt van een slechte adem, is de tongschraper een makkelijk middel om je mondflora te ondersteunen. De reiniger verwijdert namelijk de meeste bacteriën op eenvoudige wijze, waardoor ze niet blijven hangen in je mond.

Bovendien smaakt je eten ook beter als je tong goed vrij is van troepjes. Maar een goede mondhygiëne is wel de voornaamste reden waarom een koperen tongschraper gebruiken een goed idee is.

Tongschraper Ayurveda

Mondhygiëne heeft een belangrijke plaats binnen de Ayurvedische gezondheidsleer. Je tong zou namelijk heel veel kunnen zeggen over je gezondheid. Volgens de Ayurveda is het aanbevolen om de ama (de witte aanslag) op je tong te verwijderen met een ayurveda tongschraper. Als je deze giftige afvalstoffen niet weghaalt, zou het afval weer terug kunnen komen in je spijsverteringssysteem. En dat zou volgens de Indiase leer het beste met een koperen schraper verwijderd kunnen worden. Koper zou namelijk een zuiverende werking hebben en zou erom bekend staan afvalstoffen af te voeren.

Je tongschrapen heeft ook nog een ander positief effect. Op je tong bevinden zich allemaal speciale punten die in verbinding staan met je organen. Door je tong te schrapen, activeer je via deze punten je organen, waardoor je spijsvertering beter gaat werken. Dit is de reden dat Ayurveda aanraadt om alleen in de ochtend je tong te schrapen, zodat je organen zich in de nacht kunnen ontspannen.

Hoe Gebruik je een Tongschraper?

Hoe kun je je tong schoonmaken? Deze stappen helpen je erdoor:

 1. Steek je tong zo ver mogelijk uit.
 2. Pak de uiteinden van de reiniger met beide handen vast.
 3. Plaats de schraper zo ver mogelijk achter op je tong, vermijd de smaakpapillen.
 4. Trek de tongschraper langzaam naar het puntje toe.
 5. Spoel de schraper met water.
 6. Herhaal drie tot vijf keer.
 7. Spoel je mond met schoon water.
 8. Reinig de schraper.

Tongschraper Kopen

Hoe maak je je tong schoon voor het eerst

Eén van de nadelen tongschraper is dat als je voor het eerst je tong reinigt, je kunt gaan kokhalzen. Gewenning kan helpen, net zoals rechtop blijven staan of de schraper minder ver je mond in brengen. De achterkant van je tong schoonmaken hoeft natuurlijk geen kwelling te worden! Een ander punt van aandacht is de volgorde van schrapen, namelijk van het achterste gedeelte naar voren – anders gaat het afval de verkeerde kant op. Wees bovendien lief voor je mond en onderzoek hoeveel druk je nodig hebt zonder je tong en met name je smaakpapillen te beschadigen.

tongschraper koper gedraaid op palo santo

Hoe vaak mag je een Tongschraper gebruiken

Je vieze tong schoonmaken wordt volgens tandartsen zeker aangeraden. Maar hoe vaak tong schrapen aanbevolen is, is een andere vraag! Tandartsen raden aan om je tong twee keer per dag te reinigen. De keuze voor je tong schrapen voor of na poetsen is wel van belang. Haal je het laagje van tevoren weg, dan voorkom je dat de bacteriën door je borstel verspreid worden of je ze doorslikt. Reinig je niet direct na het opstaan je gebit? Overweeg dan om je tong te schrapen voordat je iets eet of drinkt en vervolgens voor de poetsbeurt. Zo krijgt de ‘s nachts opgebouwde aanslag geen mogelijkheid om in je maag terecht te komen! Mensen met een slechte adem, droge mond of behoefte aan meer poetsbeurten kunnen uiteraard vaker schrapen.

Koperen tongschraper schoonmaken

Wil je een koperen tongschraper schoonmaken, dan gebruik je net als bij een Koperen Waterfles en bekers citroensap of zuiveringszout met water. Zo blijft hij blinkend en is ‘ie iedere dag klaar voor gebruik. Je tongschraper reinigen kun je ook doen door deze een paar keer af te spoelen onder de kraan als je eerder genoemde producten niet in huis hebt.

koperen tongschraper op houten ondergrond

Tongschraper Ervaringen

Dat tongschrapen gezond is en verschillende voordelen zou hebben voor je mondhygiëne en gezondheid heb je tot nu toe kunnen lezen. Een aantal ervaringen en tongschraper voordelen die Spiru klanten hebben gedeeld, lees je hieronder.

“Deze is tongschraper is zoveel beter dan degene waar ik m’n tong jaren mee heb schoongemaakt. Lijkt wel of deze dieper reinigend werkt. Super kwaliteit en een juweeltje.”

“Mooie zware tongschraper, fijn in gebruik. Heel erg blij dat Spiru deze verkoopt en ik mijn tandarts-schraper (van plastic…) heb kunnen vervangen met deze gezonde variant. Aanrader!”

“Super fijn! En makkelijk schoon te maken. Gebruik het dagelijks, geeft je een extra schone mond.”

“Fijne mooie koperen tongschraper/reiniger. Had snel door hoe ik hem moest gebruiken. Het is een routine geworden om hem na het tandenpoetsen te gebruiken. Geeft me een fris gevoel en de doorbloeding van mijn tong is volgens mijn acupuncturist een stuk beter.”

“Mooi tongschraper. Elegant uitgevoerd en ligt goed in de hand.
Schraapt prima, al vind ik het nog erg onwennig om het achterste gedeelte van mijn tong ook te schrapen. Maar dat ligt niet aan deze mooie tongschraper.”

“Super fijn! Het product heeft een goede grip en doet precies wat het moet doen! Niks aan op te merken. Zeker het geld waard.”

Natuurlijke Verzorging bij Spiru

Eén van de voordelen tongschraper is dat je een goede mondhygiëne kunt krijgen door het gebruik ervan. Maar, je kunt natuurlijk veel meer natuurlijke verzorging introduceren in je dagelijkse routine. Probeer bijvoorbeeld ook eens het plantaardige poetsmiddel Marseille Zeep. En wat dacht je van onze ruime collectie natuurlijke Etherische Olie? Heerlijke geuren voor diepe ontspanning tijdens je Meditatie of Yoga sessie. Je natuurlijke verzorgingscollectie maak je compleet bij Spiru.

Laatste aanpassing op 14 februari, 2024 9:55 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *