• Dé Winkel voor een Zenvol Leven
 • Gratis Verzending vanaf €50
 • Unieke Producten uit 44+ Landen
Dé Winkel voor een Zenvol Leven
Gratis Verzending vanaf €50
Unieke Producten uit 44+ Landen
Anouk
Door Anouk 1 juli 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 5 minuten met dit artikel.
1002 x

Goede mondverzorging helpt je lachend de dag door. Maar reinig jij ook je tong goed genoeg? Zo help je namelijk je adem, smaak en spijsvertering een handje. Tijd om kennis te maken met De Tongschraper!

spiru koperen tongschraper

Tongschrapers worden steeds populairder als dagelijks middel voor een goede mondhygiëne. Een schraper kan namelijk helpen bij

 • Tegengaan van Slechte Adem
 • Verminderen van Tandplak
 • Een verbeterde Smaak en Spijsvertering

Ben je benieuwd of zo’n koperen reiniger ook iets voor jou is en hoe dat gaat, zo’n tongschraper gebruiken? In dit artikel lees je alles over de wonderen van je mond en vind je tips voor Startende Tongschrapers!

koperen tongschraper boog

Zeg eens Aaaaaaaaah…

Misschien heb je wel eens je tong uitgestoken bij de dokter? Dat is niet voor niets. In veel medische tradities is de tong een onmisbaar middel om af te lezen hoe gezond je bent. Bijvoorbeeld in de Chinese geneeskunde, waar een slappe lap aangeeft dat je Qi niet lekker stroomt. Ook de Indiase Ayurveda is van mening dat je tong verraadt hoe het met je gaat. En dat zonder iets te zeggen!

Wat je Tong te Vertellen heeft

Volgens de Ayurveda en Chinese geneeskunde zijn alle organen op je tong vertegenwoordigd. Het zou een soort landkaartje zijn dat weergeeft hoe het met je gaat. Je Hart vind je volgens deze tradities bijvoorbeeld op het puntje van je tong, samen met je longen. In het midden zijn de milt en maag te zien en aan de zijkanten lever en galblaas. De darmen en nieren zitten achter op de tong, tegen je keelgat. De vorming van aanslag zegt volgens deze theorie iets over belangrijke spijsverteringsorganen zoals maag en darmen. Veel informatie op een klein oppervlak dus!

Waarom een Roze Tong Top is

Volgens de Chinese geneeskunde geeft elk orgaan zijn eigen tekenen af aan de tong. De kleur en dikte van aanslag of tongbeslag laten dus zien wat de staat is van je spijsvertering. Ook de Ayurveda gaat er vanuit dat je tong laat zien of je afvalstoffen goed afvoert. In beide gevallen is een mooi roze tongetje het ideaal, met slechts een beetje beslag erop. Zie je een wit, geel, bruin of plakkerig laagje? Dan is het volgens deze tradities tijd voor een Tongreiniger in combinatie met een beter dieet.

tongreiniger koper uiteindes

Hier bestaat Aanslag op je Tong uit

Het oppervlak van je tong is net een berglandschap met diepe poriën en grote smaakpapillen. Daardoor is het ontzettend onregelmatig. In deze grillige structuur blijven dus makkelijk speeksel, dode cellen van slijmvliezen en etensresten hangen. Ook is het een broedplaats voor schimmels en bacteriën van de tong. De zwavelstoffen die deze beestjes uitscheiden, ruik je vervolgens terug in je adem. Aanslag is dus een verzamelnaam voor alles dat er op je tong zit. Geen gek idee om elke dag braaf dat laagje weg te schrapen!

Daarom Gebruik je een Tongschraper

Het gebruik van tongschrapers helpt bij het verwijderen van het laagje vuil op je tong of Ama zoals ze dat in de Ayurveda noemen Tijdens het poetsen gaat die aanslag doodleuk in je tandenborstel zitten, dus vandaar deze speciale schraper. Als je deze afvalstoffen elke ochtend en avond weghaalt, doet dat volgens de Ayurveda wonderen voor je mondhygiëne. Tandplak wordt hierdoor namelijk minder en je adem een stuk frisser. Bovendien smaakt je eten ook beter als je tong vrij is van troepjes. Volgens de Ayurveda helpt goed proeven ook nog eens bij een goede spijsvertering, omdat het voor verzadiging zorgt. Win-win-win dus, zo’n schone tong!

tongreiniger koper

Dit doet een Koperen Tongschraper

Beoefenaars van Ayurveda zweren bij het gebruik van koper. Niet alleen zou drinken en eten uit koperen servies helpen, ook tongschrapers zijn traditioneel van dit metaal gemaakt. Het idee is dat de ionen ervan een zuiverende werking hebben en afvalstoffen helpen afvoeren. Daarom zou koper natuurlijk perfect zijn om de tong te reinigen van Ama. Wil je de reiniger zelf eens goed schoonmaken? Gebruik dan geen zeep maar citroensap of zuiveringszout met water. Zo blijft je schraper blinkend!

tongschraper koper in hand

Beginnerstips voor de Tongschraper

Als je voor het eerst je tong reinigt, kan het gebeuren dat je moet kokhalzen. Dat is een normale reflex wanneer je iets achterin je keel steekt, dus maak je geen zorgen. Bij vaker oefenen zul je merken dat de reflex afneemt, omdat je beter weet hoe je de schraper in je mond moet plaatsen. Ga ook niet heen en weer met de schraper, maar altijd van het achterste naar het voorste gedeelte van je tong. Anders duw je het afval vrolijk de verkeerde kant op. Ook kom je er vanzelf achter hoeveel druk je moet uitoefenen. Bij te hard schrapen irriteert je tong, dus dat leer je snel genoeg af!

Tongschraper Handleiding: Stap voor Stap je Tong Reinigen

Herhaal deze stappen twee keer per dag, ’s ochtends en ’s avonds vóór het tandenpoetsen:

 1. Steek je tong uit
 2. Pak de uiteinden van de reiniger met beide handen vast
 3. Plaats de schraper aan de achterkant van je tong
 4. Trek de tongschraper langzaam naar het puntje toe
 5. Spoel de schraper met water
 6. Herhaal drie tot vijf keer
 7. Spoel je mond met schoon water
 8. Reinig de schraper

tongreiniger koper zijaanzicht

Andere Ayurvedische Tips voor Goede Gezondheid

Wil je Natuurlijke Mondverzorging kopen? Volgens de Ayurveda is naast schrapen ook spoelen met Sesamolie of Kokosolie heel effectief. Oil pulling heet dat. Bovendien zou een natuurlijk poetsmiddel zoals Neem of andere Ayurvedische Tandpasta ook bijdragen aan een gezonde mond. Last van hooikoorts? Misschien is een Neti Pot dan wat voor je. Kortom, genoeg natuurlijke oplossingen beschikbaar!

Laatste aanpassing op 15 oktober, 2020 1:43 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1024548

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50