• Gratis Verzending vanaf €50
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven
 • Unieke Producten uit 49 Landen

Ontdek 500+ Combideals 😍

Gratis Verzending vanaf €50
Dé Winkel voor een Zenvol Leven
Unieke Producten uit 49 Landen

Tongschraper Gebruiken voor een Gezonde Mond

Door Anouk 1 juli 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 4 minuten met dit artikel.
2966 x

Weten hoe je tong reinigen in z’n werk gaat en waarom een Tongschraper gebruiken zo’n prima plan is? Je leest het hier!

tongschraper koper gedraaid

Een tongschraper gebruiken kan een goed hulpmiddel zijn om je mond gezond te houden. Niet alleen de westerse tandarts of mondhygiënist raadt het aan, ook Ayurvedische artsen zweren erbij. Volgens de Indiase geneeskunde staat een schone tong namelijk voor een vitaal lichaam! Tongreinigen kan bijvoorbeeld helpen bij het

 • Verminderen van Slechte Adem en Tandplak
 • Verbeteren van Smaak en Spijsvertering

Ben je benieuwd hoe dat gaat, zo’n dagelijkse schoonmaaksessie? In dit artikel lees je alles over de wonderen van je mond en vind je tips om te starten met schrapen!

Hoe Werkt een Tongschraper?

Wanneer je last hebt van tandplak of een slechte adem, is de tongschraper een makkelijk middel om je mondflora te ondersteunen. De reiniger verwijdert namelijk de meeste bacteriën op eenvoudige wijze, waardoor ze niet blijven hangen in je mond. Bovendien smaakt je eten ook beter als je tong goed vrij is van troepjes. De Indiase Ayurveda gaat er vanuit dat goed proeven helpt bij een efficiënte spijsvertering, omdat genieten voor verzadiging zorgt. Een vieze tong schoonmaken heeft dus veel voordelen! Toch speelt in een goede mondgezondheid ook de ph-waarde van je speeksel mee, net als je dieet en stressniveau. Blijf je ondanks het tongschrapen toch klachten houden, dan is medisch advies raadzaam!

Hier bestaat Aanslag op je Tong uit

Het oppervlak van je tong is net een berglandschap met diepe poriën en grote smaakpapillen. In deze grillige structuur blijven makkelijk speeksel, dode cellen van slijmvliezen en etensresten steken. Ook is het een broedplaats voor schimmels en bacteriën van de mond. De zwavelstoffen die deze beestjes uitscheiden, ruik je vervolgens in je adem of proef je als vieze smaak. Aanslag is een verzamelnaam voor alles dat op je tong leeft en blijft liggen.

Hoe Gebruik je een Tongschraper?

Hoe kun je je tong schoonmaken? Deze stappen helpen je erdoor:

 1. Steek je tong zo ver mogelijk uit
 2. Pak de uiteinden van de reiniger met beide handen vast
 3. Plaats de schraper zo ver mogelijk achter op je tong, vermijd de smaakpapillen
 4. Trek de tongschraper langzaam naar het puntje toe
 5. Spoel de schraper met water
 6. Herhaal drie tot vijf keer
 7. Spoel je mond met schoon water
 8. Reinig de schraper

Tongschrapers Shoppen

Aandachtspuntjes voor de Startende Schraper

Als je voor het eerst je tong reinigt, kun je gaan kokhalzen. Dat is een normale reflex, dus maak je niet teveel zorgen. Gewenning kan helpen, net zoals rechtop blijven staan of de schraper minder ver je mond in brengen. De achterkant van je tong schoonmaken hoeft natuurlijk geen kwelling te worden! Een ander punt van aandacht is de volgorde van schrapen, namelijk van het achterste gedeelte naar voren – anders gaat het afval de verkeerde kant op. Wees bovendien lief voor je mond en onderzoek hoeveel druk je nodig hebt zonder je tong en met name je smaakpapillen te beschadigen.

tongschraper koper gedraaid op palo santo

Hoe Vaak Je de Tongschraper Gebruiken Kunt

Tandartsen raden aan om je tong twee keer per dag te reinigen, namelijk ’s ochtends en ’s avonds vóór het poetsen. Haal je het laagje van tevoren weg, dan voorkom je dat de bacteriën door je borstel verspreid worden of je ze doorslikt. Reinig je niet direct na het opstaan je gebit? Overweeg dan om je tong te schrapen voordat je iets eet of drinkt en vervolgens voor de poetsbeurt. Zo krijgt de ‘s nachts opgebouwde aanslag geen mogelijkheid om in je maag terecht te komen! Mensen met een slechte adem, droge mond of behoefte aan meer poetsbeurten kunnen uiteraard vaker schrapen.

Daarom Kies je een Tongschraper van Koper

Ayurvedisch artsen noemen een witte tong of witte aanslag Ama, een teken van teveel afvalstoffen in je lichaam. Zij raden het gebruik van koperen tong schrapers aan, omdat dit metaal een zuiverend effect zou hebben. Deze schrapers werken precies hetzelfde als plastic versies, alleen het onderhouden gaat iets anders. Wil je namelijk zo’n speciale tongschraper schoonmaken, dan gebruik je net als bij een Koperen Waterfles citroensap of zuiveringszout met water. Zo blijft hij blinkend!


Wat zijn jouw tips voor het tongschrapen?

Laatste aanpassing op 28 maart, 2023 1:14 pm

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1024548

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50