• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis Verzending vanaf €60
  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

SUMMER SALE! Ontdek 400+ items met kortingen tot 50% ☀️ >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Kleurentherapie – Laat licht de energiebalans herstellen

Door Marije 29 juni 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 7 minuten met dit artikel.
5511 x

Kleurentherapie voor de energiebalans. Hoe het werkt en hoe je het zelf kunt toepassen. Ontdek de helende kracht van kleur in deze blog.

kleurentherapie regenboog

Het klinkt misschien vreemd, maar kleuren kunnen een grote rol spelen in hoe we ons lichamelijk en mentaal voelen. Ze zijn van grote invloed op ons leven zonder dat we dit vaak door hebben. Kleuren zijn overal. In de natuur vertellen kleuren wat je wel en niet kunt eten. In de mode druk je jezelf uit met de kleur van je outfit. Door je bewust te worden van de invloed van kleur op ons leven, kun je daar je voordeel uit halen. Hoe? Dat lees je in deze blog!

Wat is Kleurentherapie?

Kleurentherapie wordt ook wel chromotherapie genoemd. Er wordt gebruik gemaakt van de helende energie van kleuren om het lichaam, de geest en de ziel in balans te brengen. Het is een Oosterse geneeswijze die al eeuwenlang wordt gebruikt om chakra’s te balanceren.

Hoe Werkt Kleurentherapie?

Iedere kleurentherapeut werkt op zijn of haar eigen manier. Vaak wordt er gewerkt met gekleurd licht. Hierbij kan er worden gericht op reflexen, acupunten, meridianen en chakra’s op delen van het lichaam en soms op het hele lichaam. Ook kan de therapeut kleuradvies geven over eten, kleding of interieur.

Kleurentherapie en de Energieverdeling

De basis van de kleurentherapie zijn de chakra’s en de aura. Een chakra is een energiepunt dat langs de ruggengraat ligt. Iedereen zou er zeven hebben. Elk powerpunt heeft een eigen kleur en staat in contact met een bepaald deel van het lichaam en het gevoelsleven. Volgens de kleurentherapie ontstaan lichamelijke klachten door een verstoorde balans van de chakra’s. Kleurentherapie zou een verstoorde energiebalans kunnen herstellen door het lichaam bloot te stellen aan de kleur die is verbonden met een bepaald chakra. Chakra’s liggen in het fysieke lichaam, maar zouden ook connecten met de aura, je persoonlijke energieveld. Elk energieveld heeft zijn eigen kleuren die worden bepaald door de gezondheid, welzijn en spirituele toestand. Een ongezond lichaam zou een onevenwichtig trillingspatroon uitzenden, wat te zien is aan donkere kleuren of gebroken kleurlijnen in de aura.

chakra aura

De Werking van Kleuren

Kleur is een vorm van licht. Het bevat elektromagnetische straling en energie die op dezelfde manier trilt als hitte, geluid en radiogolven. De kleuren bestaan uit verschillende frequenties en golflengtes, waardoor je ze niet alleen ziet, maar ook zou kunnen voelen. Deze energie zou een helende werking kunnen hebben. Zo zouden lange golven zoals rood licht opwekken en korte golven zoals blauw kunnen kalmeren.

Kleurentherapie Betekenis Kleuren

Kleuren zijn van invloed op ons gedrag en kunnen ons in een bepaalde stemming brengen. Wat is nou de betekenis van kleuren, spiritueel gezien? We bespreken de spirituele betekenis van de kleuren:

  • Rood
  • Oranje
  • Geel
  • Groen
  • Blauw
  • Paars

Betekenis kleur rood spiritueel

Rood is een warme kleur en staat voor liefde, maar ook voor moed, daadkracht en gevaar. Binnen de kleurentherapie zou deze kleur een positieve werking hebben op je wilskracht, waakzaamheid, vitaliteit en seksualiteit. Deze kleur zou de bloedsomloop en het hart kunnen stimuleren. Hij wordt bijvoorbeeld gebruikt bij klachten als bloedarmoede, vermoeidheid, impotentie en een lage bloeddruk. Deze kleur hoort bij het eerste chakra of wortelchakra, dat voor stabiliteit zorgt. Door goed in contact te staan met de aarde zou jij je veilig en zeker voelen.

Betekenis kleur oranje spiritueel

Oranje staat voor stimulering, rijkdom en vrolijkheid. In de kleurentherapie heeft oranje invloed op de bloedsomloop en de stofwisseling. De kleur zou kunnen leiden tot een vrolijk geluksgevoel en wordt vaak gebruikt bij klachten als depressies, longafwijkingen en voor een positieve werking op de nieren. Oranje hoort bij het tweede chakra. Dit chakra staat voor het uiten van emoties, het hebben van relaties, beweging en creativiteit. Hij zou ervoor zorgen dat je weet wat je wilt en je emoties durft te uiten.

Betekenis kleur geel spiritueel

De vrolijke en zonnige kleur geel hoort bij het derde chakra. Bij dit energiepunt gaat het om blijheid, energie, zelfwaardering, controle en kracht om je wensen waar te maken. Bij een balans zou het ervoor zorgen dat je er voor jezelf en anderen kunt zijn. Binnen de kleurentherapie zou geel invloed hebben op ons intellect en beoordelingsvermogen. Het zou de geest en de concentratie kunnen bevorderen. Geel wordt vaak toegepast bij reuma en artritis, maar ook bij maag- en darmklachten. De kleur zou zorgen voor een goede werking van de klieren. Geel licht zou een reinigend effect hebben, omdat het de afvoeren van afvalstoffen zou kunnen stimuleren. Maar bovenal is geel de kleur van positiviteit en een goed humeur!

Betekenis kleur groen spiritueel

Ook wordt er in kleurentherapie groen gebruikt. Groen is de kleur voor voor rust, geluk, reinheid en harmonie. In de kleurentherapie is groen een geneeskrachtige kleur en zorgt het voor balans in het lichaam. Groen zou rustgevend werken en zelfvertrouwen en kracht geven. Groen wordt ook wel gebruikt bij hoofdpijn, jicht, longproblemen en zenuwkwalen. Het zou de stofwisseling kunnen regelen en de schildklier kunnen beïnvloeden. Deze kleur past bij het vierde chakra, waarbij het gaat om liefde, geborgenheid en balans. Niet voor niets verbindt dit punt de bovenste drie met de onderste drie chakra’s.

Betekenis kleur blauw spiritueel

Blauw is de kleur van de hemel. Gebruik je in de kleurentherapie blauw, dan zou deze verfrissend en kalmerend kunnen werken. Blauw staat voor veiligheid, creativiteit, betrouwbaarheid en rust. Het zou positief kunnen werken op slapeloosheid, stress en angst. Blauw licht zou een positieve werking kunnen hebben op de communicatieve vaardigheden en zou klachten als astma, hoofdpijn en migraine kunnen verminderen. Volgens de therapie zorgt het voor een goede doorbloeding, ademhaling en hartslag. Blauw past bij het vijfde chakra van vrede, inspiratie, vrijheid en vriendschap. Het zou ervoor zorgen dat je jezelf durf te laten horen en kunt aangeven wat je nodig hebt. Maar ook het luisteren naar anderen staat centraal.

Betekenis kleur paars spiritueel

Paars staat voor rijkdom, luxe, wijsheid en spiritualiteit. In de kleurentherapie is deze spirituele kleur de kleur van zelfrespect, hoop en waardigheid. Het wordt gebruikt voor meer energie en om het zenuwstelsel in balans te brengen. Ook zou deze kleur kunnen kalmeren bij een gejaagd gevoel of angst. Indigo past bij het zesde chakra van intuïtie en paars bij het zevende chakra van spiritualiteit en verlichting.

Zo kun je Kleurentherapie Zelf toepassen

Je kunt natuurlijk naar een kleurentherapeut gaan, maar je kunt het ook zelf proberen. Dat kan al door een bepaalde kleur kleding te dragen of groenten en fruit van één kleur te eten. Je kunt het ook toepassen tijdens meditatie. Neem een ontspannende houding aan en doe je ogen dicht. Bij het inademen denk je aan de kleur van het chakra dat je in balans wilt brengen. Terwijl je uitademt, denk je aan de complementaire kleur. Of gebruik edelstenen van een bepaalde kleur. Om te weten welke kleur bij je past, lees je onze blog edelstenen op kleuren of chakra stenen. Natuurlijk kun je ook je interieur versieren met een regenboogkristal, producten in de verschillende chakra kleuren of prachtige gekleurde sfeerlichten. Ben je geïnteresseerd in meer kracht en energie? Sommige mensen ervaren de energie bij Reiki ook als kleur. Alles voor kracht en energie vind je bij Spiru!

Hoe pas jij kleurentherapie toe?

Laatste aanpassing op 14 maart, 2024 12:53 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *