• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis Verzending vanaf €60
  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek onze meest populaire producten 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Hoogsensitief? Hier 7 Spirituele Bezigheden om te Proberen

Door Lisette 19 november 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
4033 x

Hoogsensitief zijn betekent dat je vaak overprikkeld raakt. Laat je daarom Inspireren door deze 7 Spirituele Bezigheden voor Ontspanning.

close up van vrouw rood haar gesloten oog

Hoogsensitief zijn, oftewel een High Sensitive Person (HSP), is iemand die snel overprikkeld zou raken omdat het zenuwstelsel als het ware op scherp staat. Lichamelijk, mentaal en emotioneel ervaar je volgens kenners de wereld een stuk intenser. Dit kan uiteraard enorm vermoeiend zijn en daarom is het voor HSP’ers ook zo belangrijk om af en toe een stapje terug te doen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want elk persoon ontspant op zijn eigen manier. Vind daarom in deze blog spirituele bezigheden als inspiratie voor wanneer je hooggevoelig bent en ga op zoek naar een vorm van rust nemen die bij je past!

kat of poes lopend rond een notitieboekje

7 Spirituele Bezigheden ter Ontspanning wanneer je Hoogsensitief bent

Er bestaat een lijst met kenmerken van hooggevoeligheid die ooit opgesteld is door de Amerikaanse psycholoog Elaine Aron. Wanneer je snel overprikkeld raakt, zou het volgens Aron van belang zijn om regelmatig je rust te nemen. Ben jij hoogsensitief en op zoek naar een manier van ontspannen die bij je past? Dan vind je hier 7 spirituele bezigheden die elk aansluiten bij sensory processing sensitivity – zoals dit in het Engels mooi gezegd wordt 🙂

yoga tas met mat handdoek en blok erin

Nummer 1. Start met Yoga

Als hoogsensitief persoon ben je misschien nog heel erg op zoek naar manieren om je moeheid en het vele piekeren te verlagen. Sporten kan zorgen voor het vrijkomen van de fijne hersenstofjes endorfine, adrenaline en dopamine. Ook kan het simpelweg heerlijk zijn om de indrukken van de dag er op een fysieke wijze uit te gooien. Yoga is een activiteit waarbij je leert om je lichaam, geest en gevoel samen te laten komen en te beheersen. Wel handig wanneer deze drie soms niet goed lijken samen te werken. Er zijn verschillende yoga stijlen uiteenlopend van Vinyasa, welke gericht is op ademhaling tot Bikram, waarbij je jezelf flink in het zweet werkt. Kies een Yoga Stijl die bij je past en zorg voor de juiste Yoga Mat als ondersteuning.

meditatiekussen rond roze

Nummer 2. Begin een Vast Meditatiemoment

Wanneer je op zoek bent naar manieren om om te gaan met alle prikkels om je heen, is meditatie zeker een activiteit die het waard kan zijn om te proberen. Susan Marletta Hart is de auteur van verschillende boeken over hoogsensitiviteit, iets wat ze overigens zelf ook heeft. Mediteren zou in haar ogen ontzettend goed werken voor hooggevoelige mensen en daarbij heeft ze zelfs eigen meditaties gevormd die je kunt volgen, zoals deze. Je kunt ook een Mantra of Meditatie Muziek gebruiken om op te focussen. Maak je omgeving zo prikkelarm mogelijk door bijvoorbeeld fel licht en harde geluiden te vermijden. Ervaar hoe het is om je te focussen op maar één ding tegelijk! 

kat snuffelt kleine gouden boeddha beeldjes

Nummer 3. Maak van je Thuis een Rustgevende Oase

Hoogsensitieve mensen zouden de ongemakken  – zoals een burn out – van deze karaktereigenschap kunnen vermijden door veel rust te nemen. Maar een rustige omgeving kan natuurlijk ook bijdragen aan een ontspannen gevoel. Er wordt zo nu en dan gezegd: ‘Van rommel in huis, krijg je chaos in je hoofd’. Volgens de Chinese traditie van Feng Shui is het van groot belang om je woonplek harmonieus in te richten waardoor er positieve energie zou blijven stromen in je omgeving. Dit kun je proberen aan de hand van bijvoorbeeld deze 4 Simpele Feng Shui Tips voor Ieder Huis. Als je liever gelijk begint met negatieve energie te verdrijven, kun je eerst Je Huis Reinigen met Salie.

edelstenen in verschillende kleuren

Nummer 4. Leer over Edelsteen Therapie

Een kenmerk van hooggevoeligheid zou zijn dat je sensaties intenser zou ervaren. Alsof je zintuigen constant op scherp staan. Een diep respect voor en eenheidsgevoel met de natuur zou hierbij hand in hand gaan. In dat geval is het werken met een natuurproduct als Edelstenen misschien iets voor jou! Je hebt je vast eens afgevraagd: Welke Edelsteen Past Bij Mij? Die zoektocht op zichzelf kan al een leuke bezigheid zijn, maar je kunt er nog veel meer kanten mee op. Wat dacht je van Edelsteenwater Maken. Je kunt ook aan de slag met groepjes stenen zoals de Gouden Driehoek en de zeven Chakra Stenen. Het leuke aan werken met stenen is dat je bijna geen fouten kan maken! Je hoeft alleen je gevoel te volgen 🙂

hartje met symbool tussen duim en wijsvinger

Nummer 5. Zoek een Persoonlijk Symbool

Sommige mensen halen hun positieve energie uit een symbool.Het kan erg prettig zijn om een teken te hebben dat je herinnert aan een boodschap, gevoel of gedachte waar je van opbeurt. Zo kan een Beschermengel je bijvoorbeeld het gevoel van veiligheid en verbintenis geven. Of leer over de herkomst van het Klavertje Vier. Ook zijn er de Levensboom, Levensbloem, Hamsa Hand en nog aanzienlijk meer symbolen. Soms is dat extra spirituele steuntje in de rug even aangenaam!

smudge stick met wit en rood draad

Nummer 6. Maak je Eigen Spirituele Spullen

Wat zou opvallen aan hoogsensitieve personen, is dat ze over het algemeen erg creatief aangelegd zouden zijn. In dat geval kun je de mouwen vast opstropen en je klaarmaken voor een middagje spiritueel knutselen! Sla niet over naar perfectionisme, wat een ander kenmerk van HSP zou zijn, maar richt je op je enthousiasme! Je kunt bijvoorbeeld je eigen Smudge Stick Maken om hiermee vervolgens je huis te reinigen. Pluk je favoriete bloemen en kruiden en gebruik deze voor in je huisgemaakte Wax Melts en Geurkaarsen. Of maak een Dromenvanger met je favoriete symbool of edelsteentjes. Een cadeautje voor jezelf 🙂

waterfles met stenen en aardbei

Nummer 7. Plan een Natuurlijk Verzorgingsmoment voor Jezelf

Natuurlijke verzorging hoort niet per se thuis onder het kopje spiritueel, maar natuurlijk wel onder ontspanning. En daar zijn we naar opzoek! Als hoogsensitief persoon zou je vooral bezig zijn met anderen. Dan vergeet je soms dat de aandacht richten op jezelf juist heel voordelig kan zijn. Dus pak dat rustmomentje en maak bijvoorbeeld je eigen all natural Gezichtsmasker Maken. Probeer ook eens Ayurveda verzorging uit waarbij de lichaamsdelen verzorgd worden die soms vergeten kunnen worden. Verzorg je neus bijvoorbeeld met een Neti Pot of je mond met een Tongschraper. De traditionele Guasha Massage kan daarnaast zorgen voor een betere doorstroming van je bloed en energie. Zo’n behandeling kun je ook combineren met het gebruik van een heerlijk geurende Etherische Olie. Laat het vertroetelen maar beginnen 😀

Zo zie je maar dat je rust kunt nemen op allerlei spirituele wijzen! Zit er een bezigheid tussen die jij wilt gaan proberen?

Laatste aanpassing op 09 maart, 2021 8:24 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *