• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis Verzending vanaf €60
  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek items die matchen met jouw sterrenbeeld 🤩 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Holi Vieren, Creëer je Eigen Ritueel met Lente Intenties

Door Anouk 27 februari 2018
Lezen werkt meditatief, ontspan 4 minuten met dit artikel.
1482 x

Holi is het Hindoeïstische Nieuwjaarsfeest en verwelkomt een Nieuw Begin. Laat je dit jaar Inspireren door haar Kleurrijke Ritueel en Vier jouw Lente Intenties!

lotus sfeerlicht derde chakra geel

Tijdens het Holifeest zijn de straten in Delhi gevuld met verschillende kleuren stofwolken en veranderen mensen in buitenaardse regenboogwezens. Allemaal het effect van het speciale Holi kleurpoeder, bedoeld om elkaar geluk te wensen. Inmiddels is het symbolische stuifmeel overgewaaid naar color runs, maar eigenlijk hoort het bij een spiritueel ritueel van vernieuwing. Hier ontdek je hoe je zelf een voorjaarsviering creëert met intenties voor de lente!

Wanneer wordt Holi gevierd?

Het Holi feest wordt ook Holi Phagwa, kleurpoeder feest, kleurpoeder festival of kleurenpoeder festival genoemd. Het vindt plaats op de avond en dag van de Volle Maan in maart, aan het einde van het Vedische jaar. Hindoes volgen namelijk een andere kalender, die de lente als beginpunt heeft. Als de natuur ontwaakt en de zon terugkomt, is het dus tijd voor een frisse start!

maan ohm hanger goud

Hoe wordt Holi gevierd? De Spirituele Betekenis van het Holi Festival

Voor de meeste hindoes is het voorjaar een tijd van spirituele vernieuwing. In deze periode zijn daarom vier zaken belangrijk:

  1. Bezinning op het Oude Jaar
  2. Besef van Eenheid
  3. Verering van Natuurkracht
  4. Viering van het Licht

Bezinning op het Oude Jaar

Voor hindoes is de winter een tijd om je terug te trekken. Het nieuwjaarsfeest is dan de drempel naar het voorjaar, waarin er weer energie is voor groei. Tijdens deze viering kijk je dus eerst terug om daarna weer vooruit te kunnen.

Besef van Eenheid

Hindoestaans nieuwjaar wordt vooral in groepsverband gevierd. Bijvoorbeeld met familie in de mandira (tempel), maar ook met vreemden op straat. Ook zorgt het kleurenpoeder ervoor dat er geen verschil meer te zien is tussen rijk, arm, jong en oud. Iedereen doet mee aan het leven!

Verering van Natuurkracht

Het kleurenpoeder en geurwater symboliseren bloesems, begieting en bestuiving. Wat is Holi Phagwa dus eigenlijk? Het vieren van verschillende elementen die samen nieuw leven maken!

Viering van het Licht

Op de vooravond van nieuwjaar wordt de Holika Dahan verteld. Deze mythe gaat over de overwinning van het goede op het kwade. De moraal ervan is dat je in het licht van de lente moet geloven om het duister van de winter te overwinnen. Daarom duiken tijdens Holi overal vreugdevuren en grote brandstapels op ter ere van Shiva Nataraja. Mensen zingen en dansen er omheen en de as wordt de volgende dag gebruikt als beschermende stip of tilak op het voorhoofd.

Bekijk onze Shiva Beelden

wensketting mini gele lotus

Zo Doe je Zelf een Lenteritueel

Ook als je niet opgegroeid bent met hindoestaans nieuwjaar, kun je dit spirituele lentefeest vieren. Met deze eenvoudige tips creëer je een kleurrijk ritueel om het voorjaar te verwelkomen:

  • Vorm Lente Intenties
  • Voeg Vuur Toe
  • Kies voor Kleur
  • Gebruik Geur en Water

Vorm Lente Intenties

Kijk terug op de afgelopen seizoenen: wat heb je meegemaakt, geleerd en wat wil je daarom loslaten? Verbeeld dit voor jezelf en visualiseer daarna wat je het komende jaar wilt Manifesteren, bijvoorbeeld door Affirmaties te Maken van je wensen.

Voeg Vuur Toe

Tijdens een vuurritueel kun je zaken verbranden die je symbolisch los wilt laten, bijvoorbeeld in open vuur. Nodig daarbij vooral je vrienden uit, want nieuwjaar vier je samen! Wil je het minder wild maken, steek dan binnen wat Wierook of Geurkaarsen aan.

Kies voor Kleur

Je kunt holi poeder kopen voor je viering, maar een homemade potpourri van lentebloemen, kruiden en specerijen kan net zo kleurrijk zijn. Ook regenboog Chakra Stenen verbeelden de rijkdom van Moeder Natuur!

Gebruik Geur en Water

Verdamp Etherische Olie tijdens je lentefeest, zet verse bloemen voor jezelf neer of gebruik gedroogde blaadjes in (thee-)water. Florida Water kan ook passend zijn, omdat deze bloemengeur zou helpen om Jezelf te Reinigen van Negatieve Energie.

Subh Holi, Happy Holi of Gelukkig Nieuwjaar!

Laatste aanpassing op 17 februari, 2021 11:05 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *