• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis Verzending vanaf €60
  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek iets leuks voor jezelf of een ander tussen onze Bestsellers 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Esoterie, Onderzoek het Geheimzinnige van Binnen

Door Anouk 3 september 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 5 minuten met dit artikel.
5607 x

Esoterie is kennis van onzichtbare zaken. Hoe je die wijsheid tevoorschijn tovert? Hier lees je hoe je esoterisch te werk gaat!

regenboogkristal kruis

Wat betekent esoterisch nou eigenlijk? Het begrip zelf is namelijk bijna zo geheimzinnig als de inhoud ervan. Hier lees je wat esoterie betekent en welke tools gebruikt worden om via jezelf toegang te krijgen tot kosmische kennis!

Wat is Esoterie? Esoterisch, de Definitie

In de esoterie definitie vind je een oud Grieks woord terug: esōterikós, ‘slechts voor ingewijden’. Filosofen uit de oudheid beschreven er namelijk hun onderwijs mee dat ze alleen gaven aan kleine gezelschappen van geluksvogels. De betekenis van esoterisch is inmiddels iets uitgebreid. Nu wordt er meestal wijsheid mee bedoeld die van binnen verborgen is of kennis over onzichtbare verschijnselen. Denk bijvoorbeeld aan onderzoek op het gebied van energie, magie of spirits. Esoterisch betekent dus niet altijd hetzelfde! Geheimzinnig hè 😉

Dit is het Verschil tussen Esoterie en Spiritualiteit

Spiritualiteit komt van het Latijnse spiritus dat geest of ziel betekent. Spiritueel Leven is dus waarde hechten aan je geestelijke vermogens en die gebruiken om bezielde keuzes te maken. Esoterie is kennis die uitlegt hoe het mystieke in elkaar steekt of hoe je het kunt (onder-)zoeken. Ben je spiritueel ingesteld, dan oefen je waarschijnlijk met esoterische tradities om jezelf en de wereld beter te begrijpen!

Dit zijn Esoterische Stromingen

Het esoterisch gedachtegoed is nogal divers, daarom vallen veel spirituele stromingen eronder. Als voorbeelden van Westerse esoterie worden vaak genoemd Griekse astrologie, alchemie, magie, kabbala, maar ook antroposofie. Ook ligt het er maar net aan wat je verstaat onder onzichtbare kennis. Geheime genootschappen die samen studeren zijn esoterisch, maar ook stromingen die openlijk uitgaan van fenomenen die (nog) niet door wetenschap verklaard kunnen worden. Westerse Wicca past daarom in het rijtje, net als Oosterse Yoga of Reiki 🙂

Regenboogkristal Hartvorm Parelmoer

Esoterie als Basis voor Energetische Geneeskunde

Veel mensen interesseren zich ook voor esoterisch genezen. Dat is een manier van healen waarbij de ziel een grote rol speelt. Deze esoterische traditie richt zich namelijk op het herstellen van je persoonlijke verbinding met kosmische kennis en krachtbronnen zoals Beschermengelen en Aartsengelen. Volgens beoefenaars is deze healing een combinatie van wetenschappelijke, moderne middelen en intuïtieve geneeskunde. Zij gebruiken meestal de boeken van Alice Bailey over esoterische genezing. Hierin worden richtlijnen gegeven voor het werken met kosmische kracht en de toepassing van specifieke vormen van energie.

Daarom is Symboliek zo Belangrijk in Esoterie

In veel esoterische tradities zijn symbolen super belangrijk. Tekens worden namelijk gezien als meer dan ‘mooi’ of inspirerend. Symbolen zouden universele energie dragen en iets in de gebruiker kunnen bewegen of veranderen. Bekende spirituele powerbanks zijn bijvoorbeeld het Pentagram, de Merkaba, Levensboom en Levensbloem. Yin Yang is voor Taoïsten belangrijk, terwijl Boeddhisten en Hindoeïsten kracht putten uit het Ohm Teken, de Lotusbloem en Mandala.

flower of life hanger met ohm

Voorbeelden van Esoterische Tools

Je innerlijke waarneming en wijsheid ontwikkelen is in alle esoterische stromingen belangrijk. Maar hoe doe je dat? Door met spirituele tools te oefenen natuurlijk, het liefst barstensvol symboliek! Experimenteer bijvoorbeeld eens met

  • Tarot
  • I Tjing
  • een Glazen Bol
  • je persoonlijke Horoscoop

Tarot

Tarot is een kaartspel dat al sinds de Middeleeuwen wordt gebruikt voor waarzeggerij en spiritueel inzicht. Het bevat kleurrijke symboliek uit verschillende tradities, zoals Egyptische tekens, Griekse goden en godinnen en (joods-) christelijke metaforen. Volgens fanatieke leggers kunnen de kaarten je op een diep niveau raken en dat is natuurlijk helemaal de bedoeling!

I Tjing

De I Tjing is een Chinees orakel en heet ook wel het Boek der Veranderingen. Via voornamelijk natuurbeelden probeert het je te vertellen wat de magie van dit moment is en hoe je hier gebruik van kunt maken.

Glazen Bol

Staren in een Glazen Bol is voor veel heksen en sjamanen een manier om hun intuïtie te oefenen. Door de ronde vorm en reflectie ervan, zou je namelijk kunnen zien wat je van binnen weet!

Horoscoop

Esoterische astrologie gaat er vanuit dat wat er in een Horoscoop staat een weergave is van je Karma en levensbestemming. Vertrouwd raken met de symboliek van sterrenbeelden, planeten en huizen zou daarom helpen je persoonlijke opdracht hier beneden te ontrafelen.

Esoterie Eenvoudig Maken? Let op je Lichaam!

Vind je symbolische taal en tekens nogal ingewikkeld? Ga dan lekker lichamelijk bezig, ook dat kan voor contact met jezelf zorgen. Mediteren op een Meditatiekussen is voor veel mensen the way in, bijvoorbeeld met fijne Meditatie Muziek op de achtergrond. Ook dansen geeft kansen om jezelf te ervaren, net zoals drummen of het chanten van Mantra’s. Geven routines je de nodige rust om tot jezelf te komen? Dan zijn vaste series van asana’s misschien jouw ticket naar esoterische ervaringen. Hulpstukken zoals Meridiaankogels, de Yogariem, het Yogablok of de Yoga Bolster kunnen dan helpen om je lichaam goed te voelen en awareness te trainen.

Zo Oefen je Esoterische Skills

Je kunt in iedere esoterische winkel instrumenten kopen waarmee je innerlijke waarneming oefent. Maar dat zijn hulpmiddelen natuurlijk. Uiteindelijk gaat het om je verlangen jezelf van binnen en buiten te kennen. En je toewijding daar aan! Daar kan geen esoterie winkel tegenop 😉

Hoe oefen jij esoterische skills?

Laatste aanpassing op 21 maart, 2024 2:36 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *