Zenvolle Summer Sale Korting tot -70% | Shop nu >

  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven
  • Gratis Verzending vanaf €40
  • Unieke Producten uit 49 Landen
Dé Winkel voor een Zenvol Leven
Gratis Verzending vanaf €40
Unieke Producten uit 49 Landen
Door Madelon de Groot 9 januari 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
3699 x

Heb je dat speciale gevoel van verwondering ook als je een amethist in je handen houdt? Dan ben je niet de enige! In dit artikel lees je waarom dit prachtige, paarse kwarts mijn favoriet is.

Toen ik met mijn beste vriendin de mineralenbeurs bezocht, ben ik daar wel vier keer naar dezelfde stand gelopen. Niet alleen omdat ik mezelf eindelijk eens een amethist cadeau wilde geven, maar ook om alle boeiende informatie daar als een spons in mij op te nemen. Wist je bijvoorbeeld dat deze steen familie is van bergkristal en rozekwarts? Zo kreeg ik stukje bij beetje te horen wat een amethist is, wat hiervan de betekenis is en waarvoor het meestal wordt gebruikt. Aan het eind van de dag zocht ik een mooie variant uit. Sindsdien geniet ik er elke dag van: wat een pracht en praal! Elke keer wanneer ik er naar kijk, ben ik zelfs zo betoverd dat ik de neiging heb om het my precious te noemen. Ja, zodra ik het vergelijk met die ene ring uit Lord of the Rings, dan zit het wel goed!

Een unieke edelsteen

Amethist wordt over de hele wereld gevonden en is een macrokristallijne kwarts. Dit betekent dat de steen uit grote kristallen bestaat. Dit geldt ook voor de bergkristal, citrien en rozenkwarts. Soms wordt de edelsteen gevonden als een Amethist geode. Dat is een holle steen waar de mooie blauwpaarse kristallen aan de binnenkant groeien. Ook een prachtplaatje!

amethist kristallen

De reis van de paarsblauwe Amethist

Hoe ontstaat amethist eigenlijk? De edelsteen vormt zich als een soort stollingsgesteente onder het oppervlakte van de aarde. Dit gebeurt als vloeibaar gesteente afkoelt, zoals bij een vulkaanuitbarsting. Vervolgens worden ze opgegraven, zodat jij en ik dit kleine stukje kunst kunnen toevoegen aan onze verzameling!

Zo krijgt de steen zijn krachtige kleur

De blauwpaarse kleur wordt veroorzaakt door insluitsels van titaan, ijzer en mangaan. Elke amethist is dus uniek, net als jij! Dit violette kwarts heeft dan ook iets weg van de immense schoonheid die in natuurlijke imperfectie schuilt: it’s perfectly imperfect.

Daarom is het de perfecte beginnerssteen

In mijn optiek is Amethist de perfecte steen om als newbie mee te beginnen. Het staat namelijk bekend als een natuurlijke genezer met een krachtige werking; Amethist zou een zachte en liefdevolle energie geven. Deze steen heeft mij geholpen om meer van mezelf te houden in een tijd dat er nog veel te leren viel. Daarnaast heeft dit paarse kristal mij geholpen om meer in contact te gaan staan met mijn intuïtie of mijn hogere Zelf. Dat vond ik toen heel fijn, vooral omdat ik nog aan het begin stond van mijn spirituele reis

amethist pendel op bergkristal

De Paarse Amethist betekenis

Ben je benieuwd naar de betekenis van ‘amethist’? Het is een samenstelling van de Griekse woorden ‘a’ en ‘metuein’, wat letterlijk ‘zonder dronken zijn’ betekent. Deze steen werd vaak verwerkt in wijnbekers. De kleur deed vroeger denken aan de kleur van wijn die gedronken werd, gemengd met water. Dit verdunde goedje zou je laten genieten van de wijn, maar zou er ook voor zorgen dat je niet zo snel dronken werd. Win-win situatie!

Zo kun je de paarse schat gebruiken

Nu je de Amethist steen betekenis weet, wil je dit juweeltje vast ook gebruiken! Veel mensen dragen het bij zich in de vorm van een sieraad of knuffelsteen. Terwijl anderen een brokstuk neerleggen op een plek die speciaal hiervoor is gereserveerd. Ook ik heb verschillende manieren om met deze edelsteen te werken. Dit is voor een gedeelte afhankelijk van wat ik zelf fijn vind op dat moment en waar ik behoefte aan heb. Voor mij is huidcontact bijvoorbeeld helemaal prima, terwijl het voor iemand anders too much is. Toch zijn er twee manieren die ik fijn vind om mee te beginnen:

  • Ga lekker op bed liggen, of op de bank. Leg een stukje amethist op je voorhoofd en begin te mediteren. Terwijl je mediteert, kun je de steen vragen om je helderheid te verschaffen over een bepaalde beslissing die je moet maken.
  • Plaats een brokstuk op je nachtkastje of een knuffelsteen onder je kussen. Terwijl je droomt, kan de amethist je begeleiden naar de voice within.

Amethist steen werking

Als je benieuwd bent naar de amethist werking en vaak last hebt van hoofdpijn en migraine, dan wil je deze edelsteen vast ook hebben! Volgens gebruikers zou de steen namelijk hoofdpijnklachten verminderen. Daarnaast zou het ook zorgen voor ontspanning en innerlijke rust. Geen wonder dat het mij heeft geholpen op mijn spirituele reis!

Reinigen Amethist edelsteen

Het is verstandig om edelstenen af en toe te reinigen en op te laden. Met het reinigen van de steen raakt deze de negatieve lading kwijt. Wil je de amethist reinigen? Dan kun je deze bijvoorbeeld een aantal uur in een schelp of bakje met hematiet steentjes te laten liggen. Ook kun je amethist schoonmaken door deze onder stromend water vrij te maken van negatieve energie. Wel zo makkelijk!

Zo kun je de Amethist opladen

Nadat je hebt besloten je stenen te reinigen, is ook het opladen van edelstenen van belang. Dit doe je meestal in volle maan. Je kunt de Amethist alleen opladen, of met de rest van je verzameling. Laat de steen of alle stenen samen in het licht van de maan liggen. Zo wordt de energie van de steen weer aangevuld. Wanneer de stenen na een nacht zijn opgeladen, haal je ze weer naar binnen. Sommige stenen worden ook opgeladen met Bergkristal of Seleniet!

Meer voor je edelstenen verzameling

Voilà! Je bent nu een waar amethist genie! Je weet nu alles wat je moet weten over deze bijzondere edelsteen. Ik was intens gelukkig met mijn eerste amethist. Hopelijk heeft die hetzelfde effect op jou. Ben je nog maar net begonnen met je edelstenen verzameling en vraag je je wel eens af: Welke edelsteen past bij mij? Bekijk dan eens alle edelstenen op kleuren. Krijg je maar niet genoeg van alle bling-bling? Laat je ook eens inspireren op onze website door de verschillen te ontdekken tussen kristallen en stenen!

amethist engel met salie

Veel plezier met je paarse wondersteen 🙂

Laatste aanpassing op 07 maart, 2021 2:46 pm

Een vraag of opmerking? We horen het graag!

  1. Dankjewel voor jouw infomatie over de Amethist . Ik ben er erg blij mee. Nog maals bedankt. Wens jouw een fijne dag. Love en peace.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1024548

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50