• Dé Winkel voor een Zenvol Leven
 • Gratis Verzending vanaf €50
 • Unieke Producten uit 44+ Landen
Dé Winkel voor een Zenvol Leven
Gratis Verzending vanaf €50
Unieke Producten uit 44+ Landen
Madelon de Groot
Door Madelon de Groot 23 januari 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 7 minuten met dit artikel.
11327 x

Hoe werkt een pendel, wat is de betekenis en welke pendel past bij jou? Met pendelen kun jij antwoord krijgen op bepaalde (levens)vragen. In dit artikel leggen we je alles uit over de pendel en geven we je 5 praktische tips.

pendel amethist

Welke pendel past bij mij?

Inhoud van dit artikel:

 • Wat is een pendel?
 • Hoe werkt een pendel?
 • Waar is een pendel van gemaakt?
 • Welke pendel past bij mij?
 • Leren pendelen
 • Pendel reinigen
 • Pendel opladen
 • Is pendelen gevaarlijk?
 • 5 praktische pendel tips

Wat is een pendel?

Een pendel is een klein gewicht aan een draad of kettinkje. Deze is vaak gemaakt van edelstenen, metaal of hout. Pendels kunnen je helpen antwoorden te vinden op ja/nee vragen door middel van verschillende bewegingspatronen.

Hoe werkt een pendel?

De werking van pendelen is niet officieel bewezen. Een veel gesuggereerde verklaring is dat de pendel beweegt door ongecontroleerde spierbewegingen die voortkomen uit je gedachten. Hier ben je je niet van bewust en ze komen dus voort uit je onderbewustzijn. Dit staat ook wel bekend als het ideomotorisch effect.

ogen vrouw

Waar is een pendel van gemaakt?

Pendels worden gemaakt van diverse materialen. De meest voorkomende pendels zijn gemaakt van edelstenen, metaal (messing) en hout.

Edelstenen

Edelstenen pendels zijn aan te raden als je je wilt focussen op bepaalde vraagstukken. Elke edelsteen heeft zijn eigen kracht en energie. Je kunt daarom voor elk soort vraag een andere edelstenen pendel gebruiken. Heb je bijvoorbeeld vragen over de liefde? Kies dan voor een Rozenkwarts Pendel. Amethist kan je weer helpen bij het verkrijgen van helderheid, wat vervolgens kan leiden tot nieuwe inzichten.

edelstenen pendel amethist op bergkristal met bloemen

Metaal (messing)

Messing is een mix van de metalen koper en zink. Metalen pendels zijn vaak zwaarder dan andere soorten pendels. Het voordeel is dat je deze niet hoeft te reinigen of te activeren. Ze zijn geschikt voor beginners, omdat ze juist neutraal zijn in energie. Houd echter wel rekening met allergieën. Als je allergisch bent voor bepaalde metalen, kies dan voor een pendel van organisch materiaal, zoals edelsteen of hout.

metalen pendel bolvormig

Hout

Ook voor deze pendel geldt dat deze niet gereinigd of geactiveerd hoeft te worden. De meeste houten pendels zijn aan de grote kant. Ze zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

rode pendel van hout

Welke pendel past bij mij?

Bij het kiezen van een pendel kun je het beste op je gevoel en intuïtie afgaan. Hierbij kun je bijvoorbeeld kijken naar de vorm. De meeste pendels zijn bol-, punt- of druppelvormig. Heb je liever iets natuurlijks? Dan kun je bijvoorbeeld kijken naar een ruwe edelsteen pendel.

ruwe edelstenen pendel rozenkwarts

Leren pendelen

Je hebt een pendel gekozen en wilt leren pendelen. Zoals met zoveel dingen in het leven: oefening baart kunst. Begin rustig aan te oefenen en leer alle ins en outs van pendelen. Waar begin je nou precies en hoe werkt het? Wij leggen het je uit in een paar stappen:

1. De omgeving voorbereiden

De voorbereiding is belangrijk. Het is de basis voor het contact leggen met jezelf. Zoek een rustige plek, zodat je niet gestoord wordt en je je volledig kunt concentreren. Schakel dichtbij gelegen elektronica uit. Elektronica kan namelijk bepaalde energieën verstoren. Je kunt bijvoorbeeld wel wat geurkaarsen aansteken, wat wierook branden of een rustig muziekje opzetten.

Hand met kaarsen

2. In contact komen met jezelf

Ga vervolgens comfortabel zitten op een stoel of bank met beide voeten op de grond. Dit zorgt voor een goede aarding. Het is belangrijk dat je in verbinding komt met je intuïtie en gevoel, omdat je gaat werken met je onderbewustzijn. Sluit je ogen en adem een paar keer rustig in en uit. Krijg je een warm gevoel? Dit betekent dat je goed in contact bent gekomen met jezelf. Als je dit niet voelt, ben je misschien nog onrustig of gestrest. Probeer het dan later gewoon nog een keer.

beide voeten op grond

3. Je geest leeg maken

Wanneer je tot jezelf bent gekomen, probeer je je geest leeg te maken en kun je je focussen op de pendel. Probeer je gedachten en gevoelens neutraal te houden. Elk antwoord is goed. Je kunt altijd op een ander moment nogmaals dezelfde vragen stellen.

Man met ogen dicht

4. Hoe houd je de pendel vast?

Je houdt het koordje vast tussen je duim en wijsvinger. Bij voorkeur doe je dit met je schrijfhand, maar doe vooral wat je zelf het prettigst vindt. De palm van je hand mag je naar beneden richten. Vervolgens laat je de pendel ontspannen hangen, zodat deze vrij kan bewegen. Je kunt eventueel het kettinkje om je pink halen, of het balletje tussen je ringvinger en pink leggen. Houd je hand goed stil en steun eventueel met je arm op de tafel. Zorg er wel voor dat je je duim en onderarm in een rechte lijn houdt.

5. Hoe stel je de juiste vragen?

De vragen die je aan de pendel stelt, worden beantwoord met ‘ja’, ‘nee’, ‘ik weet het niet’ of ‘ik wil het antwoord niet geven’. Om de antwoorden goed te begrijpen, is het belangrijk dat je niet al te complexe vragen stelt. Houd je vragen zo concreet en kort mogelijk.

geel bord met tekst vragen antwoorden

6.Welke bewegingen maakt de pendel?

De pendel beweegt bij het antwoorden in een bepaalde richting: van links naar rechts, heen en weer (van voren naar achter), tegen de klok in en met de klok mee. Om de antwoorden te begrijpen, ga je de pendel ”kalibreren”, ofwel vaststellen welk antwoord bij welke beweging hoort.

7. Welk antwoord hoort bij welke beweging?

Stel eerst een paar vragen waarvan je het antwoord zeker weet. Doe dit totdat je een consistente beweging in de pendel ziet bij de antwoorden ‘ja’ en ‘nee’. Het is wat moeilijker om vragen te verzinnen bij ‘ik weet het niet’ en ‘ik wil het niet zeggen’. Je kunt de pendel wel letterlijk vragen om deze antwoorden te laten zien. Zodra je voor het pendelen de betekenis van de bewegingen kent, kun je de echte vragen gaan stellen. Bij sommigen lukt dit de eerste keer al, terwijl het kalibreren bij anderen een aantal maanden duurt.

Pendel reinigen

Vooral edelstenen pendels moeten gereinigd en geactiveerd worden. Je kunt natuurlijk ook andere pendels reinigen en activeren; het is maar net hoe de pendel voor jou aanvoelt. Een edelsteen heeft namelijk zijn eigen kracht en energie. Door het reinigen zorg je ervoor dat de energie van buitenaf los laat van de pendel en je alleen de basisenergie behoudt. Reinig de pendel bij voorkeur met wierook. Soms wordt er geadviseerd edelstenen te reinigen met water, maar niet elke edelsteen kan hier goed tegen. Dit kan ten koste gaan van de kwaliteit.

gebrande wierook

Pendel opladen

Na het reinigen kun je de pendel van edelsteen opladen met een bergkristal door deze dicht bij elkaar te leggen. Leg je pendel niet in fel (zon)licht. Dit kan bij bepaalde steensoorten de kleur doen vervagen.

Schaal met bergkristal

Is pendelen gevaarlijk?

Tijdens het pendelen maak je als het goed is contact met je eigen onderbewustzijn. De antwoorden zouden dan uit je eigen energie komen. Pendelen houdt dus niet per se in dat je bezoek krijgt van geesten of entiteiten.

5 Praktische Pendel Tips

 1. Kalibreer je pendel altijd van te voren om te zien wat ‘ja’ of ‘nee’ is.
 2. Een pendel geeft advies. Het is en blijft een hulpmiddel. Ook de pendel kan foute antwoorden geven.
 3. Leen je pendel niet uit, maar gebruik deze alleen zelf.
 4. Reinig je pendel eens in de zoveel tijd, zodat de basis energie schoon is.
 5. Berg je pendel op in een pendeltasje om beschadiging te voorkomen.

Aan de slag met je onderbewuste

Nu je klaar bent voor je eerste pendelsessie, kun je een pendel kopen. Als je van pendelen houdt, kun je bijvoorbeeld ook eens kijken naar tarot of een ouija bord. Misschien wil je wel een glazen bol gebruiken.

Bekijk ons Pendel Assortiment

Veel oefenplezier!

Laatste aanpassing op 19 oktober, 2020 3:39 pm

Een vraag of opmerking? We horen het graag!

 1. Hey! Even een vraagje. Kan je ook je pende ruimingen door een kaartje of is het echt alleen wierook. Zijn er ook anderen manieren om de pendel te reinigen en activeren? Ik heb geen bergkristal… en ook geen wierook hoewel ik dat makkelijk kan kopen in de supermarkt. Met vriendelijke groet!

  1. Hoi Madelief! Er zijn vele manieren om een edelstenen pendel te reinigen en op te laden. Lees bijvoorbeeld de blog Edelsteen Reinigen. Ook Edelstenen Opladen kun je op verschillende wijzen aanpakken. Het is maar net naar welke wijze jouw voorkeur uitgaat, want de ene manier is niet per se beter dan de andere 🙂

  1. Hoi Ruud! Het is niet een manier van reinigen waar ik bekend mee ben, maar het belangrijkste is is dat het voor jou werkt. De pendel reinigen gaat er namelijk om dat de steen voor jouw gevoel verlost is van energieën van buitenaf. Dat kan jij het beste beoordelen bij jouw eigen pendel! Wanneer je een keukendoek gebruikt, zorg dan wel dat deze niet vochtig is, omdat niet alle edelstenen goed reageren op water. 🙂

 2. Ik pendel met een messing pendel en alfabet cirkel op puur berken hout, voorzien van een beschermende rune.

  Ik krijg regelmatig ongevraagd zinnen door in de vorm van voorspellingen. Of een erg uitgebreid verhaal als antwoord (op een ja/nee vraag) waardoor ik de eerste helft al half vergeet.
  Vaak hoor ik het antwoord al in mijn hoofd voor het per letter verschijnt en moet ik ook veel gapen en slikken tijdens pendelen.

  Antwoord van “de pendel” is dat pendelen veel energie kost, vandaar slikken en gapen. En dat ik niet met mijn onderbewustzijn in contact ben maar een wezen van energie.

  Zijn dit normale dingen met/tijdens pendelen? Ik kan hier over niks vinden.

  1. Hoi Lia, Bedankt voor je vraag! Zoals je misschien hebt gelezen in deze blog, is pendelen een manier om contact te maken met je onderbewustzijn. De antwoorden die de pendel je geven, zouden dus komen vanuit een diepere plek binnenin jezelf. Of het normaal is wat er tijdens het pendelen gebeurt bij jou, kan ik je niet vertellen. Misschien is er wel een simpele verklaring, zoals dat je nog teveel gedachten hebt wanneer je begint met pendelen. Mediteren of een andere manier van tot rust komen, voordat je gaat pendelen, is misschien iets om te proberen!? Zo kun je in een kalme staat van zijn je pendelsessie beginnen 😉

 3. Hallo! Ik was mij een beetje aan het inlezen over pendelen want ik vind dit zeer interessant en het zou mij toch eens best kunnen helpen als het mij zou lukken. Maar ik heb dus al op verschillende sites dingen gelezen. Op deze site staat dat het niet gevaarlijk is en het niks te maken heeft met geesten en of entiteiten. Maar andere sites (ook spirituele sites) geven aan dat je er wel mee moet oppassen (in de zin van geesten). Maar hoe zit dit nu echt?

  1. Hi Charlene,

   Bedankt voor je reactie!
   Er is inderdaad veel verschillende informatie over pendelen beschikbaar. Wij zijn uiteraard geen experts. Misschien is het prettig de raad van een professionele pendelaar te vragen!

   Vriendelijke groet,
   Spiru

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1024548

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50