Zenvolle Sale | Korting tot -70% | Shop nu >

  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven
  • Gratis Verzending vanaf €40
  • Unieke Producten uit 49 Landen
Dé Winkel voor een Zenvol Leven
Gratis Verzending vanaf €40
Unieke Producten uit 49 Landen

Het ontstaan van Meditatie

Door Madelon de Groot 21 december 2016
Lezen werkt meditatief, ontspan 3 minuten met dit artikel.
1251 x

Het ontstaan van meditatie

Sommige mensen denken dat mediteren nog maar een aantal jaren bestaat, maar dit is natuurlijk niet zo. Mediteren heeft een lange geschiedenis van meer dan 5000 jaar. Meditatie is dus lang geleden ontstaan en de wortels ervan liggen in het hindoeïsme.

Mediteren doet heel veel met je. Vooral als je last hebt van spanning en stress. Door meditatie kun je meer balans in je leven creëren. Je voelt je er al snel rustiger en minder gespannen door. Ook als je jezelf wat meer wilt ontwikkelen op spiritueel gebied, is meditatie een goede methode. Hierdoor leer je om meer innerlijke rust te creëren.

Een complete ontspanning

De afgelopen eeuwen is het al meerdere malen bewezen dat mediteren tal van voordelen oplevert op zowel geestelijk en lichamelijk gebied. Door te mediteren kom je los van spanningen, stress en de dagelijkse sleur. Je kunt je gedachten even loslaten en je maakt je hoofd leeg. Hierdoor kom je geestelijk en lichamelijk in een complete staat van ontspanning, waardoor je een innerlijke rust ervaart. Dit leidt weer tot meer balans in je leven.

Wanneer je mediteert, kun je je leven en je gedachten objectief vanaf een afstandje bekijken. Hierdoor krijg je al snel een verhelderend antwoord op vragen. De antwoorden komen vanuit je eigen gevoel. Je laat je gevoel dus spreken. Als je een aantal keren per week mediteert, merk je al snel dat je je fitter en gezonder voelt. Tijdens het mediteren laat je alle stress even los. Je maakt dan minder stresshormonen aan en je bloeddruk daalt. Je krijgt meer weerstand en voelt je al snel veel energieker.

5000 jaar oud

Het ontstaan van meditatie gaat terug naar de tijd van het vedische hindoeïsme. Dit is het oudste geloof waarbij mediteren een onderdeel was van het dagelijkse leven. Het werd ingezet om geestelijke en spirituele verlichting te vinden. Er zijn in India zelfs 5000 jaar oude geschriften gevonden, waarin al werd geschreven over meditatie. Eigenlijk speelt mediteren al eeuwenlang een belangrijke rol in veel religies, zoals het boeddhisme en het christendom.

Meditatie en het boeddhisme

Boeddha was duizenden jaren geleden de grondlegger van het boeddhisme. Hij was eerst een verwende prins die uit zijn paleis vluchtte en op zoek ging naar spirituele verlichting. Nadat hij 49 dagen had gemediteerd onder een vijgenboom, bereikte hij zijn verlichting. Hierdoor kreeg hij meer inzicht in het lijden van de mens en in het proces om dit lijden te stoppen. Sinds deze openbaring is mediteren een van de bekendste onderdelen van het boeddhisme.

De boeddhisten gebruiken meditatietechnieken, waarmee je tot verlichting kunt komen. De technieken zijn gericht op de vier gebieden: mindfulness, inzicht, rust en concentratie. Deze eeuwenoude meditatietechnieken worden tegenwoordig veelvuldig ingezet om de geestelijke en lichamelijke gezondheid te verbeteren.

Meditatie en het Christendom

Ook in het Christendom zijn er aantal vormen van meditatie. Zo lazen Christelijke monniken vroeger de Bijbel langzaam en voorzichtig voor. Hierbij hadden ze veel aandacht voor meditatie en de betekenis van het vers dat ze lazen. Het oplezen van het vers op deze manier wordt ‘lectio divina’ genoemd. Het wordt gezien als de eerste vorm van meditatie in het christendom.

Laatste aanpassing op 12 augustus, 2019 7:57 pm

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1024548

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50