• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek iets leuks voor jezelf of een ander tussen onze Bestsellers 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Boeddha Betekenis, De Symboliek achter het Silhouet

Door Lisette 26 november 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 7 minuten met dit artikel.
36418 x

Boeddha Betekenis: van monnik met dikke buik tot sereen figuur. Wat zijn de betekenissen van deze beeldjes? Ontdek het in deze blog!

Buddha of Boeddha is onder andere bekend van zijn boeddhistische wijsheden over liefde, compassie en verlichting. Zijn beelden zijn vaak te herkennen aan de lange oorlellen, neergeslagen ogen en het bolle koppie. Toch ziet het figuur er niet altijd hetzelfde uit; ze kunnen zelfs enorm verschillen. Dit zou te maken hebben met het feit dat meerdere boeddhistische landen het uiterlijk van boeddha anders geïnterpreteerd hebben. Vraag je je weleens af: Welke boeddha past bij mij? Mogelijk kun je aan de hand van een aantal uiterlijke kenmerken de herkomst van het beeldje herkennen. En als je toch bezig bent, bekijk gelijk de boeddha betekenissen van de houding, handgebaren en attributen van het figuur. In deze blog vind je daarom een overzicht van de symboliek achter de verschillende boeddha’s betekenissen!

gouden Boeddha beeldjes in een cirkel

Door deze Prins is de Echte Boeddha Ontstaan

Hoewel er verschillende boeddha beelden zijn, is er uiteindelijk maar eentje de originele! Het Boeddhisme begon met één man, namelijk Siddhartha Gautama. Hij leefde in de tijd voor Christus als koninklijk persoon in Noord-India en bezat alles wat een mens kon wensen. Toen hij 29 was, besloot de prins voor het eerst zijn paleis te verlaten om zijn omgeving te ervaren. Na het zien van de realiteit in de buitenwereld, kwam hij tot een ingeving dat niks in dit leven blijvend is. Daarom ging hij op zoek naar het ultieme en blijvende geluk. Toen hij 35 was, heeft Siddhartha 49 dagen lang onder een bodhiboom gemediteerd. Hij bereikte volledige verlichting en werd hierna Buddha genoemd, wat ‘de verlichte’ betekent. Benieuwd naar het complete verhaal? Lees dan de blog Hana Matsuri- de Geboortedag van Boeddha.

Bekijk onze Boeddha Beelden

kleine boeddha beeldjes goud in een punt

Zo kun je de Buddha Betekenissen en Land van Herkomst Herkennen

Doordat het boeddhisme lang geleden is verspreid over verschillende landen, verschilt hierdoor mogelijk het uiterlijk van de historische boeddha. In het Westen zouden vooral beelden uit China, Thailand en Japan bekend zijn. Je hebt ze waarschijnlijk al vaker voorbij zien komen, maar weet je ook welk figuur waar vandaan komt? Om een idee te krijgen, kun je afgaan op een aantal uiterlijke kenmerken om een boeddha uit één van van de volgende drie landen te herkennen:

 • China
 • Thailand
 • Japan

Zwarte mini boeddha beeldjes

Zo herken je een Chinese Boeddha

Het Chinese beeld is vrij makkelijk te herkennen aan zijn brede glimlach, kale koppie en bolle buikje. Daarom wordt hij ook wel Dikbuik boeddha, Lachende Boeddha of bij zijn Chinese naam Pu Tai Ho Shang genoemd. Wat opvalt aan dit monnik beeld is dat hij vaak attributen zoals een kralenketting of een plunjezak bij zich heeft.

Zo herken je een Thaise Boeddha

Beelden uit Thailand, maar ook uit India, zijn vaak slanke modellen met veel details. Soms zitten de figuren op een versierde verhoging met bijvoorbeeld lotusbloemen. Een Thaise boeddha komt vaak met een bindi tussen de wenkbrauwen en een opvallend punt op het hoofd. Dat laatste heet een Ushnisha en staat voor het hoogst haalbare soort verlichting.

Zo herken je een Japanse Boeddha

Wat opvallend is aan een Japans beeld, is dat ze over het algemeen een sereen uiterlijk hebben. Deze boeddha’s hebben uitbundige versieringen en de gezichtsuitdrukking is neutraal, waarbij de ogen gesloten zijn. Boeddha zit dan in de lotushouding en heeft de handen gevouwen. Een ander herkenbaar punt is de vaak losjes vallende mantel waarvan de plooien duidelijk zichtbaar zijn en die de borst bloot laat. Ook het bolle knotje op het hoofd zou een typisch Japans kenmerk zijn.

Lachende boeddha beeld goud

De Houding van de Soorten Boeddha Betekenis

Hoewel je vaak een zittend mannetje ziet, zijn er vele andere verschillende houdingen waarin deze heilige afgebeeld wordt. De reden hiervoor is niet om het zo nu en dan eens af te wisselen, maar elke Asana heeft zijn eigen specifieke betekenis!

Dit is de Betekenis Boeddha Beeld Zittend of Mediterend

Wanneer het figuur zittend of mediterend is afgebeeld, zou deze houding in het teken staan van een grotere soort bewustwording. In deze staat van zijn doet materialisme er niet meer toe.

Dit is de Betekenis Boeddha Beeld Staand

Als een boeddha staand is afgebeeld, heeft dit volgens kenners vooral te maken met de handgebaren. Daarom staan sommige buddha’s rechtop met bijvoorbeeld beide handen in de namaste mudra!

Dit is de Betekenis Boeddha Beeld Liggend

Deze houding wordt ook wel de Paranirvada genoemd. Wanneer een boeddha deze houding aanneemt, staat het voor de laatste levensfase van Gautama de Boeddha. Op zijn sterfbed lag Siddharta zogezegd op zijn zij met zijn rechterhand onder zijn hoofd. Hij zou op deze manier op weg gaan naar Nirvana, wat vertaald kan worden als de perfecte stilte.

gouden boeddha beeldjes of happy buddha's

Thaise Boeddha Betekenis Handen

Het is je misschien opgevallen dat vooral de Thaise Boeddha Beelden betekenis geven aan de handgebaren, die onderling kunnen verschillen. Dat komt omdat deze mudra’s in het boeddhisme een diepere spirituele betekenis hebben. Volgens sommigen kan de positie van je handen zelfs een effect hebben op je lichaam en geest. Er zouden meer dan honderd verschillende symbolische handhoudingen bestaan die je vaak terug kunt vinden in het beeld van boeddha. Een paar van de bekendste en hun betekenissen zijn:

 • De Gyan of Dhyana mudra: de duim en wijsvinger raken elkaar aan, wat wijsheid symboliseert
 • De Varada mudra: de vijf vingers staan hierbij voor de vijf volmaaktheden
 • De Bhumisparsha mudra: de aarde oproepen als getuige
 • De Abhaya mudra: het teken van onverschrokkenheid
 • De Vitarka mudra: de cirkel staat symbool voor eeuwig stromende energie
 • De Dharmachakra mudra: staat voor onderwijs

De boeddhistische symboliek legt uit dat zowel je linker- als rechterhand, elke vinger en zelfs je vingertopjes specifieke betekenissen hebben. Zo kun je er bijvoorbeeld achter komen waarom de ene hand rust op de schoot van buddha en de andere hand een mudra aanhoudt. Eigenlijk een soort mudra puzzel 🙂

gouden mini boeddha beeldjes

Chinese Boeddha Beelden Betekenis Attributen

Naast de herkomst, asana en mudra, zie je zo nu en dan ook een attribuut, dier of kind terug bij het buddha beeld. Zoals je misschien al had verwacht, hebben ook deze – net zoals de betekenis van boeddha handen – elk hun eigen betekenis. Vooral de Chinese happy boeddha’s houden vaak een accessoire vast. De symboliek achter een paar van de bekendere items zijn:

 • Kralenketting of Mala: Oneindige meditatie
 • Bal: Rijkdom en voorspoed
 • Plunjezak: Veilige reis en persoonlijke zoektocht
 • Yuni: Uitkomen van je wensen
 • Parasol: Gelukkig gezin
 • Lotusbloem: schoonheid, puurheid en liefdadigheid
 • Perzik: Samenhorigheid en eeuwig leven
 • Goudklompje: Welvaart en geluk (lijkt vaak op origami bootje)
 • Kruik: Overvloed en gelukkig leven
 • Munten: Rijkdom en welvaart
 • Schildpad: Aandachtigheid, gezondheid en kracht
 • Vis: Vrede en overvloed
 • Kinderen: Vruchtbaarheid en geluk

Waar moet een Boeddha staan?

Je kunt Boeddha Beelden zowel voor jezelf als voor een ander kopen, want volgens kenners leen je hem als het ware. Zo kan je op onze website een boeddha kopen als groot hoofd van 30 cm hoog of kleine boeddha beeldjes van 3 cm. Creëer bijvoorbeeld een altaar waarbij je het figuur in het midden plaatst. Omring het beeld vervolgens met je favoriete Geurkaarsen en Edelstenen. Wanneer je dan begint met je Mantra Meditatie sessie, zittend op een comfortabel Meditatiekussen, zou je bijvoorbeeld je aandacht op het beeld kunnen focussen!

Bekijk ons Medidatie assortiment

 

Laatste aanpassing op 17 mei, 2023 1:53 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *