• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling šŸ˜
 • Gratis Verzending vanaf ā‚¬60
 • DĆ© Winkel voor een Zenvol Leven

SUMMER SALE! Ontdek 400+ items met kortingen tot 50% ā˜€ļøĀ >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling šŸ˜
Gratis Verzending vanaf ā‚¬60
DĆ© Winkel voor een Zenvol Leven

Aartsengelen Betekenis: Aan welke engel vraag jij hulp?

Door Nina 23 juni 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 14 minuten met dit artikel.
60733 x

Aartsengelen betekenis: Ben jij nieuwsgierig naar de aartsengelen en de betekenis erachter? Ontdek het in deze blog!

aartsengel

Aartsengelen zijn engelen die een bijzondere plaats innemen. Ze komen zowel voor in het Jodendom als Christendom en de Islam. Allen hebben ze een eigen aartsengelen betekenis met een bepaalde symboliek. Aartsengelen zijn er om ons liefde, vrede en hoop te brengen. Ze bieden hulp aan waar nodig is en begeleiden je weer in de goede richting. De voornaamste aartsengelen zijn Michaƫl, Gabriƫl, Rafaƫl, Uriƫl, Zadkiƫl, Chamuƫl en Jophiƫl. Wil je meer over deze engelen weten en hun betekenis? Lees dan snel verder!

Wat is een Aartsengel?

Een aartsengel is volgens verschillende geloofstradities een boodschapper van God. Het woord ā€˜aartsengelā€™ komt van het oud-Griekse woord ‘angelos’, dat bode of gezant betekent. Bovennatuurlijke gidsen komen voor in het Nieuwe Testament, maar bijvoorbeeld ook in de Koran. Vooral de Rooms Katholieke Kerk hecht veel waarde aan aartsengelen en viert ze met speciale feestdagen. Toch hoef je niet religieus te zijn om je tot deze spirituele helpers te richten. Veel mensen maken contact met engelen via de chakraā€™s. Vooral het 7e chakra van inzicht zou mensen in staat stellen de bescherming en begeleiding van gidsen te ontvangen.

Namen Engelen van God

Het is je misschien al eens opgevallen dat de meeste namen van engelen eindigen op ā€˜elā€™. Deze twee letters verwijzen naar God. Elke engel is een directe afsplitsing van God. De namen van de engelen laten dit mooi zien. Toch zijn er ook uitzonderingen, zoals aartsengel Metatron of Sandalfon. Dit betekent natuurlijk niet dat ze niet verbonden zijn met God. Deze engelen hebben enkel een ander pad bewandeld dan de andere aartsengelen. Er zijn ontzettend veel engelen om ons heen! Het zijn er eigenlijk teveel om op te noemen. Daarom vind je hieronder alleen de betekenis van de namen van de bekendste aartsengelen.

Alle Aartsengelen uit de Bijbel

Bij elkaar zijn er een heleboel aartsengelen. Eigenlijk te veel om op te noemen! De namen van deze engelen verschillen per religie en cultuur. In de Bijbel komen in totaal zeven aartsengelen voor:

 • ChamuĆ«l
 • GabriĆ«l
 • JofiĆ«l
 • MichaĆ«l
 • ZadkiĆ«l
 • RafaĆ«l
 • UriĆ«l

Aartsengelen namen en betekenis

Iedere aartsengel heeft een eigen naam, die symbool staat voor zijn of haar taken. In elke naam zit namelijk een mooie betekenis verborgen. Ben jij benieuwd naar de aartsengelen namen en hun betekenis? Lees dan gauw verder.

Aartsengel Uriƫl betekenis

UriĆ«l is de meest aardse van alle aartsengelen en dus ook het sterkst verbonden met aarde. Zijn energie is krachtig, versterkend en ordenend. Toch is de aartsengel rustig. De naam van de engel UriĆ«l betekent ā€˜Het licht van Godā€™ of ā€˜Vuur van Godā€™. UriĆ«l staat ook wel bekend als de ā€˜engel van onheilā€™. Hij wordt afgebeeld met een vlammend zwaard of handen. Vaak wordt hij gezien als de bewaker van het dodenrijk, maar ook als een boodschapper. Hij komt zijn boodschappen vertellen wanneer het hoogst nodig is. In het Jodendom is UriĆ«l de engel die het dichtst bij God is en dus ook Ć©Ć©n van de oudste engelen. In het Christendom is hij de boodschapper die Noach waarschuwde voor de zondvloed. Hierdoor is Noach zijn ark gaan bouwen. In de Sibillijnse boeken, een verzameling van profetische uitspraken, staat dat UriĆ«l de sleutel van de poorten van hel beheert en deze moet openen op de dag des oordeels. Daarnaast symboliseert de engel welwillendheid, moederliefde en zorgzaamheid.

Aartsengel Michaƫl betekenis

MichaĆ«l is de engel die gaat over bescherming en wordt over het algemeen gezien als de machtigste engel. De engel MichaĆ«l betekenis is de beschermengel van rechtvaardigheid, genade en gerechtigheid. MichaĆ«l helpt samen met RafaĆ«l de gezondheid van mensen te beschermen. Hij is de leider van het rijk van de engelen. De naam MichaĆ«l betekent ā€˜hij die als God isā€™. De engel wordt vaak afgebeeld als krijger, met een zwaard in zijn hand, witte vleugels en een blauwe aura om hem heen. In de geschiedenis van IsraĆ«l speelt MichaĆ«l een grote rol. Zo redde hij Abraham uit de brandende oven waar hij vanwege zijn geloof in was gegooid. Ook behoedde hij IsraĆ«liĆ«rs uit Egypte tijdens hun tocht door de woestijn. Michael staat echter het meest bekend als de aanvoerder van Gods leger. Toen Lucifer met zijn opstandige engelen de hemel probeerde te veroveren, was MichaĆ«l degene die hem versloeg en tot ā€˜gevallen engelā€™ maakte. In het Laatste Oordeel zijn beide voorbestemd om nog een keer met elkaar te strijden.

Aartsengel Gabriƫl betekenis

GabriĆ«l is samen met MichaĆ«l Ć©Ć©n van de twee engelen die zowel genoemd wordt in het Oude Testament als het Nieuwe Testament. De naam GabriĆ«l betekent ā€˜God is mijn krachtā€™. Engel GabriĆ«l wordt zowel vrouwelijk als mannelijk afgebeeld. Hij is de boodschapper van God en de beschermer van communicatie. De engel helpt onder andere schrijvers, leraren, journalisten en artiesten met het overdragen van hun boodschap. GabriĆ«l helpt bij het overwinnen van uitstelgedrag en de juiste motivatie vinden. In het Jodendom verschijnt GabriĆ«l aan de profeet, DaniĆ«l, om zijn visioenen uit te leggen. In het Nieuwe Testament toont hij zich aan Maria en Zachariah. Zo voorspelde hij ook de geboorte van Jezus.

Aartsengel Rafaƫl betekenis

RafaĆ«l is de aartsengel van fysieke en emotionele heling en beschermt helers. Hij is de aartsengel van harmonie en vrede. Verder beschermt hij reizigers en zorgt er dan ook voor dat de reis harmonieus verloopt. De aartsengelen betekenis van RafaĆ«l is ā€˜God heeltā€™. De aartsengel wordt echter niet duidelijk mannelijk of vrouwelijk afgebeeld. Wel wordt hij gesymboliseerd met het kristal Aquamarijn en de kleur violet. Samen met aartsengel MichaĆ«l neemt hij stress en angsten weg. Hij heeft een sturende functie onder alle andere engelen in de hemel en is aanvoerder van engelen die ook mensen helen en verzorgen. Hij was de engel die de demon Azazel moest bestrijden en de aarde moest zuiveren van verdorven engelen. Zijn ultieme doel is om de aarde bewoonbaar te houden voor mens en dier.

Aartsengel Chamuƫl Betekenis

Aartsengel ChamuĆ«l is de engel die jou helpt vinden. Hij zou je kunnen helpen bij het terugvinden van verloren items, maar ook als je het gevoel hebt dat je op zoek bent naar iets anders, zoals een baan of jezelf. ChamuĆ«l is een krachtige leider die je beschermt tegen negatieve invloeden. Deze aartsengel heeft een lichtgroene energie. Zijn naam betekent letterlijk ā€˜Hij die God zietā€™. Chamuel is de engel die jou de juiste weg kan wijzen en helpen bij het vinden van dat wat het beste bij jou past.

Zadkiƫl Aartsengel Betekenis

Aartsengel ZadkiĆ«l is de engel van goedheid en vergeving. Zijn naam betekent ā€˜gerechtigheid van Godā€™. Hij helpt je om je ware ik weer te vinden. In deze reis zorgt hij er ook voor dat je jezelf en anderen leert te vergeven. Hij versterkt je relaties, brengt jouw kwaliteiten aan het licht en helpt je negatieve invloeden, zoals verdriet of afscheid, los te laten. Zo brengt hij rust in je leven, zodat je met positieve energie op je levensdoel kunt focussen.

Aartsengel Jophiƫl Betekenis

De aartsengel Jophiƫl is een rustbrenger bij wie je op elk moment je hart kan luchten. Het fijne aan deze engel is dat ze hier ook echt iets mee doet. Ze stuurt je dan de energie die je nodig hebt om de rust te laten terugkeren. Haar fuchsia roze licht zou jou en je huis reinigen van negatieve energie en je helpen helen en kalmeren. Ze is een reiniger en ze heeft een sterke kalmerende en helende energie. Haar doel is om licht en rust te brengen, door je bijvoorbeeld te helpen om los te laten wat een negatieve invloed op jou heeft. Dat kunnen mensen zijn, maar ook beperkende overtuigingen.

Gevallen Engelen Namen

Volgens sommige verhalen is Lucifer de gevallen aartsengel. Hij zou ooit de hoogste en mooiste onder de engelen zijn geweest. Lucifer was de engel die God het meeste liefhad. Hij werd ook wel ā€œde Lichtbrengerā€ genoemd, de letterlijke vertaling van het Latijnse woord Lucifer. Lucifer wilde niet buigen voor Adam, omdat hij de mens een mindere schepping vond dan de engelen. Samen met een aantal andere engelen kwam hij in opstand, maar ze verloren. Hierdoor vielen ze uit de hemel. Lucifer kreeg toen een andere naam. Hij wordt nu vaak de duivel of Satan genoemd. De andere engelen veranderden in demonen.

Wie is mijn Aartsengel?

Voordat je een engel gaat aanroepen, zul je je misschien afvragen: Welke aartsengel hoort bij mij? Een logische vraag! Je kunt de engel aanroepen die jij op dat moment nodig hebt, maar je kunt ook kijken naar de dag waarop je bent geboren. De volgende engelen horen bij een dag van de week:

 • Maandag: aartsengel GabriĆ«l – communicatie en artistieke expressie
 • Dinsdag: aartsengel ChamuĆ«l – zelfrespect en onvoorwaardelijke liefde
 • Woensdag: aartsengel RaphaĆ«l – genezing van lichaam, geest en samenleving
 • Donderdag: aartsengel Metatron – kinderaangelegenheden en doelen vinden
 • Vrijdag: aartsengel UriĆ«l – vrede, hoop en optimisme
 • Zaterdag: aartsengel CassiĆ«l – manifesteren van dromen
 • Zondag: aartsengel MichaĆ«l – bescherming en veiligheid

Ben je geboren op een woensdag? Dan zou het zomaar kunnen dat je dokter bent of wilt worden!

Aartsengel aanroepen

Men zegt dat Aartsengelen ook aangeroepen kunnen worden. Dit zou behulpzaam kunnen zijn voor in tijden waar behoefte is aan een duw in de goede richting. Om Aartsengelen aan te roepen maak je gebruik van affirmaties, een klein gebed. Er zijn verschillende affirmaties per Aartsengel. Deze kan opgezegd worden tijdens een gebed of meditatie. Mala kettingen kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden tijdens het opzeggen van deze affirmaties, zodat de concentratie niet verdwijnt. Hieronder staan voorbeelden van hoe de engelen aangeroepen kunnen worden:

 • UriĆ«l aanroepen
 • MichaĆ«l aanroepen
 • GabriĆ«l aanroepen
 • RafaĆ«l aanroepen

Aartsengel Uriƫl aanroepen

Aartsengel Uriƫl is een van de engelen die aangeroepen kan worden bij noodsituaties. Ook kan deze aartsengel aangeroepen worden als er ergens nieuwe inzichten voor nodig zijn. De affirmatie die bij Uriel gebruikt kan worden is:

ā€˜Ik roep de manier en vreedzame energie van Aartsengel UriĆ«l op om mijn fysieke en energetische lichaam volledig te omringen. Help alstublieft alle conflicten in mijn leven te kalmeren en vervang het door vrede, duidelijkheid en inzicht. Ik vraag u om me te helpen bij het loslaten van mentale of emotionele patronen die me in mijn hoofd houden. Ik vraag u mij te laten weten wie ik werkelijk ben. Help me alstublieft om mijn ervaringen te vertrouwen, zodat ik de grotere visie kan zien, de waarde van elk kan begrijpen en kan groeien op een manier die alles dient. Ik ben gezegend om op deze levensreis te zijn en ik dank u UriĆ«l voor uw voortdurende leiding, wijsheid en visie, en zo is het ookā€™.

Aartsengel Michaƫl aanroepen

Voor steun in situaties van angst en verwarring kan Michaƫl opgeroepen worden. Je kunt hem oproepen voor extra moed, energie, motivatie en zelfvertrouwen. Ook kun je bij hem terecht voor eventuele spirituele groei of als je niet weet welke andere Aartsengel je moet aanroepen. De affirmatie luidt:

ā€˜Ik roep het blauwe licht van Aartsengel MichaĆ«l op om me te omringen en me te beschermen tegen negatieve of zichtbare of ongeziene entiteiten. Ik vraag dat ik een kanaal ben van goddelijke liefde en genezing voor iedereen die ik op het pad tegenkom. Ik vraag om moed, kracht en geloof, zodat ik deze aarde met een open hart en een open geest mag bewandelen. Bedankt voor de ware en perfecte begeleiding die me elk moment omringt en zo is het ookā€™.

Aartsengel Gabriƫl aanroepen

Gabriƫl wordt niet alleen gezien als de boodschapper van God, maar hij kan eventueel ook helpen bij communicatie problemen. Deze Aartsengel brengt boodschappen vaak in dromen. De affirmatie luidt:

ā€˜Ik roep nu de machtige en krachtige Aartsengel GabriĆ«l en zijn energie van communicatie en kracht aan. Breng me alstublieft inzicht en bewustzijn zodat ik altijd mijn waarheid mag spreken. Verwijder alle twijfels en angsten en sta me toe om me liefdevol uit te drukken met geest en lichaam. Help me alstublieft om mijn woorden op een zachte, vriendelijke en liefdevolle manier te delen. Help me alstublieft om vanuit mijn hart te communiceren. Bedankt en zo is het ookā€™.

Aartsengel Rafaƫl aanroepen

De Aartsengel Rafaƫl kan aangeroepen worden voorafgaande van een reis. Ook kan het bij een geval van ziekte of bescherming tegen het kwaad. De affirmatie luidt:

ā€˜Ik vraag Aartsengel RafaĆ«l om me te omringen met zijn helende vibratie van smaragdgroen licht. Ik heb op dit moment genezing nodig en ik vraag u mij uw genezende energie te geven. Omring me alsjeblieft en vul me met gezondheid, welzijn en heelheid. Help me om eventuele wonden fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel uit het verleden of het nu te helen. Genees en herstel elk aspect van mijn wezen voor het hoogste goed van allemaal en zo is het ookā€™.

Aartsengel Chamuƫl aanroepen

Aartsengel Chamuƫl kan worden aangeroepen als je iets bent verloren, letterlijk en figuurlijk. Ook kan hij je helpen om de verbinding aan te gaan met anderen. De affirmatie luidt:

ā€˜Ik vraag Aartsengel ChamuĆ«l om mij te omringen met zijn lichtgroene licht. Op dit moment heb ik het nodig om weer terug te vinden wat ik kwijt ben geraakt. Bescherm me alsjeblieft tegen negatieve invloeden van buitenaf en wijs me de weg. Help me te vinden wat het beste bij mij past en zo is het ook.ā€™

Aartsengel Zadkiƫl aanroepen

De Aartsengel Zadkiƫl kan worden aangeroepen als je last hebt van angsten of de zonnige kant van het leven even niet kunt zien. Hij zal je dan helpen om weer in je eigen kracht te staan en jezelf en anderen te vergeven. De affirmatie gaat als volgt:

ā€˜Ik vraag Aartsengel ZadkiĆ«l om me te omringen met zijn donkerblauwe licht. Genees me van mentale patronen die mij angstig of onzeker maken en help me deze gedachten los te laten. Laat mij mezelf en anderen vergeven en vertrouwen te vinden in mijn innerlijke stem. Breng mij rust in het leven, zodat ik me weer kan focussen op mijn levensdoel. Vul me met positieve energie en zo is het ook.ā€™

Aartsengel Jophiel aanroepen

Aartsengel Jophiƫl is er om rust te brengen in je leven. Ze kan worden aangeroepen als je niet lekker in je vel zit of om je hart te luchten. De affirmatie luidt:

ā€˜Ik roep de sterke en helende energie van Aartsengel JophiĆ«l op om mij te omringen. Breng mij rust en het licht waarmee je straalt als de zon. Help mij los te laten wat spanning brengt in mijn leven. Bevrijd me van negatieve energie en help me het huis te ontdoen van eventuele negatieve invloeden. Omring me met roze licht om mij het geduld te geven en contact te maken met mijn hart. Help me om open te staan voor wat mij wordt aangereikt en zo is het ook.ā€™

Bekijk het Volledige Engelen Assortiment

vrouw op strand

Meer over engelen

Na de engelen namen en betekenis gelezen te hebben, kun je zelf bepalen tot welke engel jij je het meest aangetrokken voelt. In onze blog Beschermengel maak je kennis met je bovennatuurlijke lijfwacht. Is je interesse gewekt in engelen? Spiru biedt ook engelen producten aan, elk met een andere unieke betekenis. Voel je je niet verbonden tot de engelen, maar zou je wel graag iets spiritueler willen leven? Lees dan onze blog Spiritueel Leven. Al je spirituele inspiratie vind je bij Spiru!

Laatste aanpassing op 02 oktober, 2021 3:47 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *