Gratis verzending vanaf €40
 • Spiru Grootste Spirituele Webshop van de Benelux
 • Spiru Gratis verzending vanaf €40
 • Spiru 50.000+ Zenvolle klanten
Francien
DoorFrancien 20 november 2017
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
3130 x

“Welke wierook moet ik hebben?” Deze vraag krijgen de mensen van Spiru.nl regelmatig voor hun kiezen. Er zijn zo veel soorten, vormen en geuren dat het vaak moeilijk is om een wierook te vinden die past bij je doel. We zetten de basics van wierook op een rij, zodat je goed geïnformeerd de uitdaging aan kan gaan om een keuze te maken.

Wat is wierook?

Iedereen heeft wel een ‘basic idea’ van wat wierook is. Toch eerst even een basisdefinitie. Wierook is in wezen een verzamelnaam voor alle kruiden en andere aromaten die voor verbranding worden verwerkt. Wierook komt voort uit vele religieuze en heilige geschiedenissen en wordt al sinds de oudheid gebruikt voor medicinale en aromatherapeutische doeleinden. De meeste wierook, zoals wij het kennen, bestaat uit drie basiselementen: aromatische materialen, een bindmiddel (meestal gom of een hars) en een beetje houtskool om het gelijkmatig te laten verbranden.

wierook-mokkik
Een monnik brandt wierook – like a boss

Welke soorten wierook zijn er?

Er zijn letterlijk duizenden verschillende wieroken te koop, elk met nét weer verschillende eigenschappen. Met alle soorten die er beschikbaar zijn, kun je gemakkelijk verdwalen in het aanbod. We gaan eerst eens kijken in welke vormen wierook verkrijgbaar is. Als je daar vast eentje uit kiest, bespaar je jezelf al flink wat keuzestress.

Wierookstokjes

De meest bekende vorm van wierook is het welbekende stokje. Wierook-sticks worden meestal gemaakt met bamboestokjes, maar er worden ook andere houtsoorten gebruikt. De wierookstokjes kan je branden in een speciale wierookhouder of in bijvoorbeeld een potje aarde steken.

wierook-stokjes
Wierook-stokjes

Kegeltjes en blokjes

Naast op een stokje komt wierook in verschillende vormen zoals kegeltjes en wierook-blokjes.

Kegeltjes bestaan uit dezelfde materialen als de sticks, maar dan zonder de sticks. Als je liever geen hout verbrandt, dan zit je in dit segment goed. Je kan ze branden op een speciale wierookbrander, of op een (misschien iets minder authentiek) schoteltje uit je tafelservies.

handgemaakte wierook-kegeltjes
Handgemaakte wierook-kegeltjes
Wierook-kegeltje op een wierookhouder
Wierook-kegeltje op een wierookhouder

Wierook-blokjes bevatten geen hulpmiddel voor verbranding, zoals houtskool. Dan hou je dus alleen de aromatische materialen en bindmiddel over. Maar dit mengsel van geurige kruiden, plantendelen en hars brandt niet zo goed. Geen nood, je hoeft hem ook niet in de brand te steken: voor wierookblokjes zijn speciale verdampers verkrijgbaar.

Wierookblokje op een verdamper
Wierookblokje op een verdamper

Sticky klompjes

Wierookhars is een veelgebruikte soort bij religieuze aangelegenheden. Het aloude mirre is er één van. Deze gomhars ken je misschien ook van de medicinale eigenschappen. Wierookhars vind je in natuurlijke kleuren zoals barnsteen, bruin, wit, zwart, helder en meer. In grootte gaan ze van kleine knikkertjes tot grote, zware klompen – die zelfs lekker ruikt als ze niet worden verbrand. Ze worden op een brandende houtskooltablet geplaatst en geven zo veel rook en een zware geur vrij, perfect om een heel yogacentrum naar Dragon’s Blood te laten ruiken. Wanneer je een elektrische verwarmer gebruikt en de wierook heel zachtjes wordt opgewarmd, kan je het zelfs in kleinere ruimtes gebruiken. Deze pure vorm van wierook branden is vanwege de intense geurervaring niet voor beginners. Of durf je het wel aan?

wierookhars branden
Wierookhars in actie

Losse wierookkruiden

Hou je niet van sticky maar wel van puur, ga dan voor losse wierook. Dit is eigenlijk niet meer dan de kruiden en plantendelen die voor de geur van wierook worden gebruikt. Spiru adviseert de losse wierook te branden op zeefwierookbranders, die zorgen voor een langzamere verbranding dan de gebruikelijke houtskoolbranders. Er zijn verschillende mixen verkrijgbaar en je kan de wierookkruiden zelf mengen. Heb jij een neus voor wierook, ga hier dan lekker mee aan de slag!

losse wierook branden
Losse wierook op een brander

Welk effect zoek je?

Oké, we hebben een soort wierook uitgekozen. Dan staan we nu voor de volgende uitdaging: de vele merken en geuren die verkrijgbaar zijn. Je favoriete merk ontdek je vanzelf, dit is voor ieder persoonlijk. Blijft over: de geur. Je kan gaan voor eentje die je ‘gewoon lekker lijkt’, zoals Lotus (klinkt wel bloemig), Sandelhout (klinkt lekker bossig) of Dennegeur (Kerst voor de deur).

wierook voor de winter
Duidelijk eentje voor de donkere dagen

Als je iets dieper wil gaan, verdiep je dan in het effect dat je wil bereiken door wierook te branden. Welke sfeer wil je neerzetten, wil je rust en kalmte brengen of juist creativiteit stimuleren enzovoorts. Soms zie je al aan de naam wat deze eigenschappen zijn, zoals Shanti (voor rust en vrede), maar meestal niet. Daarom heeft Spiru van een aantal basis-ingrediënten de eigenschappen op een rij gezet. Dat scheelt je heel wat regels productteksten lezen; één blik op de samenstelling en jij weet of het de juiste wierook voor je is.

 • Amber: Staat voor kennis en historie. Zeer bruikbaar bij het mediteren als je nieuwe inzichten wilt verkrijgen.

 • Cedarwood / cedarhout: Voor kracht en sterkte. Wachters en soldaten werden hiermee gesterkt voor verdediging en strijd.

 • Kaneel: Deze soort wordt veel gebruikt om lust op te wekken. Daarnaast staat het bekend om de unieke energie-opwekkende eigenschappen.

 • Jasmijn: Jasmijn staat voor zowel de nacht als de liefde en schoonheid. Het helpt de innerlijke schoonheid naar buiten te brengen. Het versterkt vriendschappen.

 • Lavendel: Ook lavendel laat je innerlijk naar buiten schijnen. Zoek je romantiek? Lavendel branden helpt de stemming erin te krijgen.

 • Lotus: Wil je extra geconcentreerd zijn en je intelligentie volop benutten, kies dan een wierook met lotus.

 • Musk: Musk brengt orde en balans in je energiehuishouden.

 • Mirre: Aan mirre worden goddelijke krachten toegeschreven. Wil je je herboren en gereinigd voelen, dan is dit je wierook.

 • Nag Champa: Wordt veel gebruikt bij rituelen en ceremonies. Deze heilige wierook doet het goed bij meditatiesessies en zal je spirit doen liften.

 • Opium: Opium wordt al sinds de oudheid gebruikt vanwege z’n geestverruimende eigenschappen. In wierook-vorm helpt het je dieper te slapen en levendiger te dromen.

 • Sandalwood / sandelhout: Deze wierook helpt net als Nag Champa bij het reinigen van je geest.

 • Vanille: Men zegt dat je er slimmer van wordt; vanille helpt je intelligentieniveau zo volledig mogelijk te benutten.

 • Roos: Rozen staan voor romantiek, passie en verlangen.

wierook-kama-sutra
… dan zit hier vast kaneel en rozenblad in 😉

En nu: oefenen

Met deze beknopte wierook-gids heb je een indruk van waar je op kan letten bij het shoppen naar wierook. Net als met autorijden of een instrument bespelen, is het verder een kwestie van oefenen. Je zult steeds beter worden in het creëren van een gevoel door in elke situatie de juiste wierook te branden. Wie weet ga je straks je eigen wierook maken. Alles is mogelijk.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *