Sale
Gratis verzending vanaf €40
 • Spiru Grootste Spirituele Webshop van de Benelux
 • Spiru Gratis verzending vanaf €40
 • Spiru 75.000+ Zenvolle klanten
Madelon de Groot
DoorMadelon de Groot 23 januari 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 7 minuten met dit artikel.
3920 x

Inhoudsopgave

Wat is de betekenis van pendelen, hoe werkt het en welke pendel past bij jou? Met pendelen kun jij antwoord krijgen op bepaalde (levens)vragen. In dit artikel leggen we je alles uit over de pendel en geven we je 5 praktische tips.

Inhoud van dit artikel:

Wat is een Pendel

Een pendel is een klein gewichtje aan een draad of kettinkje. Deze is veelal gemaakt van edelstenen, metaal of hout. De pendel beantwoord vragen met ja of nee door middel van verschillende bewegingspatronen.

Hoe werkt een pendel

De werking van pendelen is niet officieel bewezen. Een veel gesuggereerde verklaring is dat de beweging ontstaat door ongecontroleerde spierbewegingen die voortkomen uit de gedachtes die je op dat moment hebt. Dit zijn geen gedachtes waar je je bewust van bent maar komen voort uit je onderbewustzijn. Dit staat ook wel bekend als het ideomotorisch effect.

Waar is een pendel van gemaakt

Pendels worden gemaakt van diverse materialen. De meest voorkomende pendels zijn gemaakt edelstenen, metaal (messing) en hout.

Edelstenen

Er zijn veel verschillende edelstenen met elk zijn eigen unieke element(en). Pendelen met edelstenen is een aanrader wanneer je je wil focussen op bepaalde vraagstukken. De energie die een edelsteen van nature bevat kan hierbij een bevorderende werking hebben. Zo kan bijvoorbeeld Amethist je helpen bij het verkrijgen van helderheid, wat vervolgens kan leiden tot nieuwe inzichten.

Metaal (messing)

Messing is een mix van de metalen koper en zink. Pendels gemaakt van messing zijn vaak zwaarder dan andere soorten pendels. Het voordeel van dit type pendels is dat je deze niet hoeft te reinigen of te activeren. Metalen pendels zijn geschikt voor beginners omdat ze juist heel neutraal zijn in energie.

Hout

Het kan zijn dat je allergisch bent voor bepaalde metalen. In dat geval zou een pendel van organisch materiaal zoals hout wat voor jou kunnen zijn. De meeste pendels van hout zijn redelijk groot. Deze hoeven niet gereinigd of geactiveerd te worden. Ze zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Welke pendel past bij mij?

Bij het kiezen van een pendel kun je het beste op je gevoel en intuïtie afgaan. Je kunt bij het kiezen van een pendel bijvoorbeeld kijken naar de vorm. De meeste voorkomende zijn: bol-, punt- of druppelvormige pendels. Maar heb je liever iets natuurlijks dan zou je kunnen kijken naar een ruwe edelsteen pendel.

Wanneer je voor een edelsteen pendel kiest, is het goed om te weten dat elke edelsteen zijn eigen kracht en energie heeft. Het is daarom aan te raden meerdere pendels te hebben, elk voor een specifiek type vraag. Heb je bijvoorbeeld specifieke vragen over de liefde? Kies dan voor een Rozenkwarts Pendel.

Er is echter wel één ding waar je rekening mee moet houden. Wanneer je allergisch bent voor bepaalde metalen, kies dan voor een pendel die gemaakt is van organisch materiaal zoals edelsteen of hout.

Nu je dit weet kun je opzoek gaan naar je eigen pendel!

Leren pendelen

Je hebt een pendel gekozen en wilt leren pendelen. Zoals met zoveel dingen in het leven; oefening baart kunst. Begin rustig aan te oefenen en leer alle ins- en outs van pendelen. Maar waar begin je nou precies en hoe werkt het? Wij leggen het je uit in vier stappen:

1. Voorbereiding

De voorbereiding is belangrijk. Het is de basis voor het contact leggen met jezelf.

Je kunt het beste een rustige plek opzoeken zodat je niet gestoord wordt en je volledig kan concentreren. Schakel bij voorkeur dichtbij gelegen elektronica uit. Elektronica kan namelijk bepaalde energieën verstoren. Je kunt wel bijvoorbeeld een kaars aansteken, wat wierook branden of een rustig muziekje opzetten.

Ga vervolgens comfortabel zitten op een stoel of bank. Je voeten moeten allebei op de grond staan, dit zorgt voor een goede aarding.

Het is belangrijk dat je in verbinding komt met je intuïtie en gevoel. Je gaat namelijk werken en contact maken met je onderbewustzijn. Om even goed tot jezelf te komen, sluit je je ogen even en adem je een paar keer rustig in en uit. Het kan zijn dat je een warm gevoel voelt. Dit betekent dat je goed in contact met jezelf bent gekomen. Als je dit niet voelt, is het ook geen probleem. Misschien ben je namelijk erg onrustig of gestrest. Probeer het dan gewoon op een ander moment nog een keer.

Wanneer je tot jezelf bent gekomen, probeer je je geest leeg te maken en kun je je gaan focussen op de pendel. Probeer je gedachtes en gevoelens neutraal te houden, elk antwoord is goed. Je kunt altijd op een ander moment nogmaals dezelfde vragen stellen.

2. Hoe houd je de pendel vast?

Je houdt het koortje vast tussen je duim en wijsvinger. Bij voorkeur doe je dit met je schrijfhand, maar doe vooral wat je zelf het prettigst vindt.

Vervolgens laat je de pendel ontspannen hangen. De palm van je hand mag je naar beneden richten. Wat vooral van belang is, is dat de pendel vrij kan bewegen. Je kunt eventueel het kettinkje om je pink halen, of het balletje tussen je ringvinger en pink leggen zodat het uiteinde niet los hangt.

Houd je hand goed stil, laat je arm eventueel op tafel steunen. Zorg er wel voor dat je je duim en onderarm in een rechte lijn houdt.

3. Hoe stel je de juiste vragen?

De vragen die je aan je pendel stelt, worden beantwoord met ja, nee, ik weet het niet of ik wil het antwoord niet geven. Om de antwoorden goed te begrijpen, is het belangrijk dat je niet al te complexe vragen stelt. Houd je vragen zo concreet en kort mogelijk.

4. Welk antwoord hoort bij welke beweging?

De pendel maakt vier verschillende bewegingen. Maar bij welke beweging hoort nou welk antwoord? Om de antwoorden te begrijpen ga je de pendel ”kalibreren”, ofwel vaststellen welk antwoord bij welke beweging hoort.

Stel je pendel eerst een paar vragen waarvan je zeker weet of het antwoord ja of nee is. Doe dit tot je een consistente beweging in de pendel ziet bij de antwoorden ja en nee.

Je kunt ook de antwoorden ‘ik weet het niet’ en ‘ik wil het niet zeggen’ kenbaar maken. Het is wel wat moeilijker om hier goede vragen bij te krijgen. Wat je kan doen is letterlijk vragen aan de pendel ‘Laat me ‘ik weet het niet’ zien’. Doe dit vervolgens ook met ‘ik wil het niet zeggen’.

Pendel reinigen

Voornamelijk pendels gemaakt van edelstenen dienen gereinigd en geactiveerd te worden. Natuurlijk kun je ook andere pendels reinigen en activeren, het is maar net hoe de pendel voor jou aanvoelt.

Een edelsteen heeft zijn eigen kracht en energie. Er kan echter wel energie van buitenaf aan de steen blijven kleven. Door het reinigen zorg je ervoor dat deze energie los laat en je alleen de basis energie behoudt. Reinig je edelsteen bij voorkeur met wierook. Je leest vaak dat er geadviseerd wordt een pendel te reinigen met water, echter kan niet elke edelsteen hier goed tegen en gaat dit ten kosten van de kwaliteit.

Na het reinigen kun je de pendel opladen met een bergkristal door deze samen dicht bij elkaar te leggen. Leg je pendel echter niet direct in fel (zon) licht. Dit kan bij bepaalde steen soorten de kleur doen vervagen.

Is pendelen gevaarlijk?

Pendelen is niet gevaarlijk. Het gaat immers om contact maken met je onderbewustzijn. De antwoorden komen uit je eigen energie. Pendelen heeft niets te maken met geesten oproepen of het kennis maken met andere entiteiten.

5 Praktische Pendel Tips

 1. Kalibreer je pendel altijd van te voren om te zien wat ja of nee is.
 2. Een pendel geeft advies, het is en blijft een hulpmiddel. Want ook de pendel kan foute antwoorden geven.
 3. Leen je pendel niet uit, maar gebruik deze alleen zelf.
 4. Reinig je pendel eens in de zoveel tijd, zodat de basis energie schoon is.
 5. Berg je pendel op in een pendeltasje om beschadiging te voorkomen.

Een vraag of opmerking? We horen het graag!

 1. Hey! Even een vraagje. Kan je ook je pende ruimingen door een kaartje of is het echt alleen wierook. Zijn er ook anderen manieren om de pendel te reinigen en activeren? Ik heb geen bergkristal… en ook geen wierook hoewel ik dat makkelijk kan kopen in de supermarkt. Met vriendelijke groet!

  1. Hoi Madelief! Er zijn vele manieren om een edelstenen pendel te reinigen en op te laden. Lees bijvoorbeeld de blog Edelsteen Reinigen. Ook Edelstenen Opladen kun je op verschillende wijzen aanpakken. Het is maar net naar welke wijze jouw voorkeur uitgaat, want de ene manier is niet per se beter dan de andere 🙂

  1. Hoi Ruud! Het is niet een manier van reinigen waar ik bekend mee ben, maar het belangrijkste is is dat het voor jou werkt. De pendel reinigen gaat er namelijk om dat de steen voor jouw gevoel verlost is van energieën van buitenaf. Dat kan jij het beste beoordelen bij jouw eigen pendel! Wanneer je een keukendoek gebruikt, zorg dan wel dat deze niet vochtig is, omdat niet alle edelstenen goed reageren op water. 🙂

 2. Ik pendel met een messing pendel en alfabet cirkel op puur berken hout, voorzien van een beschermende rune.

  Ik krijg regelmatig ongevraagd zinnen door in de vorm van voorspellingen. Of een erg uitgebreid verhaal als antwoord (op een ja/nee vraag) waardoor ik de eerste helft al half vergeet.
  Vaak hoor ik het antwoord al in mijn hoofd voor het per letter verschijnt en moet ik ook veel gapen en slikken tijdens pendelen.

  Antwoord van “de pendel” is dat pendelen veel energie kost, vandaar slikken en gapen. En dat ik niet met mijn onderbewustzijn in contact ben maar een wezen van energie.

  Zijn dit normale dingen met/tijdens pendelen? Ik kan hier over niks vinden.

  1. Hoi Lia, Bedankt voor je vraag! Zoals je misschien hebt gelezen in deze blog, is pendelen een manier om contact te maken met je onderbewustzijn. De antwoorden die de pendel je geven, zouden dus komen vanuit een diepere plek binnenin jezelf. Of het normaal is wat er tijdens het pendelen gebeurt bij jou, kan ik je niet vertellen. Misschien is er wel een simpele verklaring, zoals dat je nog teveel gedachten hebt wanneer je begint met pendelen. Mediteren of een andere manier van tot rust komen, voordat je gaat pendelen, is misschien iets om te proberen!? Zo kun je in een kalme staat van zijn je pendelsessie beginnen 😉


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog overzicht
1024548

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50

1024549