Sale
Gratis verzending vanaf €40
  • Spiru Grootste Spirituele Webshop van de Benelux
  • Spiru Gratis verzending vanaf €40
  • Spiru 60.000+ Zenvolle klanten
Madelon de Groot
DoorMadelon de Groot 16 oktober 2017
Lezen werkt meditatief, ontspan 4 minuten met dit artikel.
8 x

Inhoudsopgave

Wat is mindfulness nou precies? En wat houdt een Mindfulness training precies in?
Wat is mindfulness precies?

Mindfulness is leren je aandacht te trainen om in het hier en nu te blijven. Je leert situaties en emoties meer te accepteren zoals ze zich aandienen. Met Mindfulness leer je niet meteen in je automatisch (ongezonde) reacties/patronen schieten. Maar zorg je voor meer ruimte waardoor je meer keuzes gaat ervaren om gezonder te reageren op de situaties die zich aandienen.

Wat houdt een mindfulness training in?

De training leert je dat je in staat bent zaken direct waar te nemen en dat je ze met een heldere en frisse blik kunt benaderen/bekijken.
Het traint je meer in het “nu” te verblijven. De training geeft je inzicht in je eigen gezonde en ongezonde gewoontepatronen (waaronder piekeren). Het laat je zien hoe je gewend bent geraakt vaak automatisch te reageren (ook piekeren) en dat automatische reacties zich manifesteren op vele verschillende momenten. De training maakt je hiervan bewust waardoor je gedurende training meer ruimte gaat ervaren om andere, gezondere keuzes te maken.

Wat probeer jij als mindfulness trainer over te brengen?

Wat ik voornamelijk probeer over te brengen is dat we allemaal mensen zijn met onze kwaliteiten en neuroses maar dat we goed genoeg zijn zoals we zijn. Het is niet nodig om enorm zelfkritisch en veeleisend te zijn. Daarnaast probeer ik over te brengen dat het oké is om wat aardiger en milder naar jezelf te zijn. Ook dat (alle) ervaringen zoals ze zijn jouw ervaringen zijn en dat dit oké is. Het is niet nodig je eigen ervaringen te veroordelen.

Het zijn tenslotte jouw ervaringen en dat is prima. Gedachten zijn ook geen feiten dus is het niet nodig je eigen gedachten te veroordelen. Je kunt ze leren zien als momenten die voorbijgaan. Zolang je “slechte” gedachte niet omzet in het slechte handelingen is er feitelijk niets aan de hand. Er zijn nu eenmaal goed en slechte gedachten. Ook dat is prima.

Bij welke klachten kan mindfulness helpen?

Somberheid, burn-out klachten, (chronische) pijnen, gehaast zijn, te zelfkritisch zijn, veel last ervaren van externe prikkels. Het niet kunnen genieten van het leven en zo kan ik nog wel even doorgaan. Eigenlijk is het te veel om op te noemen. Het geeft dus aan dat Mindfulness zich niet beperkt tot het verhelpen van één klacht.

Twijfel je of Mindfulness wat voor jou is? Neem dan eens contact op met je huisarts, die zal je hier een passend advies voor kunnen geven.

Is mindfulness niet erg zweverig?

Naar mijn mening is Mindfulness zeker niet zweverig. Iedereen kan leren zijn aandacht te gebruiken om zijn of haar eigen welzijn te verbeteren. Je kan jezelf leren anders, milder en vriendelijker naar jezelf te kijken. In een wereld waar iedereen steeds meer elkaar beoordeeld wordt om hoe, wie of wat hij is, is het niet nodig dat je jezelf ook nog eens gaat bekritiseren. Het is ook niet nodig te hoge eisen aan jezelf te stellen.

Je kunt jezelf ook leren dat er in het leven prettige en onprettige gebeurtenissen zijn en dat deze er beiden ook mogen zijn. Het leven is geen facebook of een mooie advertentie. Onprettige gebeurtenissen zijn er ook en je kunt jezelf leren hier mee om te gaan. Je hoeft ook niet perfect te zijn. Je bent goed genoeg zoals je bent. Dit alles kun je trainen net zoals je leert te schrijven en te lezen. Dat lijkt mij dus niet zweverig.

Mindfulness training volgen?

Heeft Mindfulness jouw interesse gewekt? En zou je graag een 8-weekse training willen volgen?
Zoek dan eens bij jou in de buurt naar een geaccrediteerde mindfulness trainer.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog overzicht