Sale
Gratis verzending vanaf €40
  • Spiru Grootste Spirituele Webshop van de Benelux
  • Spiru Gratis verzending vanaf €40
  • Spiru 60.000+ Zenvolle klanten
Madelon de Groot
DoorMadelon de Groot 9 januari 2017
Lezen werkt meditatief, ontspan 3 minuten met dit artikel.
1181 x

De Boeddhistische mantra Om Mani Padme Hum

Om Mani Padme Hum is de bekendste en wijdst verspreide Boeddhistische mantra. Iedereen die zich geïnspireerd voelt, kan deze mantra gebruiken. Er is dus geen inwijding van een meester voor nodig. Het opzeggen of zingen van deze mantra brengt je tot rust. Je komt dan weer even tot jezelf.

Letterlijk betekent Om Mani Padme Hum: ‘’Ik eer de parel in de lotus’. De mantra is gericht tot de bodhisatva Avalokitesvara, aan wie om raad en troost wordt gevraagd. Deze is ook de bezitter van het juweel (de wijsheid) in de lotus. Avalokiteshvara is een Boeddha, die zich vaak als een heilige openbaart. De Boeddha symboliseert een grote kracht van mededogen. Zonder onderscheid en zonder partijdigheid wordt deze Boeddha aan alle voelende wezens geschonken.

De oorzaken van het lijden elimineren

De mantra Om Mani Padme Hum brengt alle aspecten van Boeddha’s leringen samen. De gehele lering is gebaseerd op zijn ontdekking dat het niet nodig is om te lijden. Boeddha leert diverse manieren en methoden om de oorzaken van het lijden te elimineren. Eigenlijk is het net als bij een ziekte. Als je erkent dat lijden bestaat, kun je er steeds dieper naar kijken en de oorsprong ervan ontdekken. Als je hebt ontdekt dat de oorzaak weer afhankelijk is van bepaalde omstandigheden, kun je op zoek gaan naar een oplossing om de omstandigheden weg te nemen.

Mantra met een reinigende werking

Door de mantra Om Mani Padme Hum te zeggen of te zingen word je bevrijdt van het lijden door de vijf vergiften van de geest. Van deze mantra wordt gezegd dat het zien ervan dezelfde reinigende werking heeft als het uitspreken ervan. Elke lettergreep en klank heeft weer een gerichte, reinigende werking

OM: bevrijdt je van trots.
MA: bevrijdt je van jaloezie en genotzucht.
NI: bevrijdt je van passie en verlangens.
PAD: bevrijdt je van domheid en vooroordelen.
ME: bevrijdt je van bezitsdrang.
HUM: bevrijdt je agressie en haat.

Oneindig mededogen

De huidige veertiende Dalai Lama is de incarnatie van Chenrezig. Dit is de Boeddha van Oneindig Mededogen. Je kunt deze mantra gebruiken om medegevoel en liefdevolle vriendelijkheid vanuit je hart toe te wensen aan alle levende wezens in de kosmos. Om Mani Padme Hum kun je bijvoorbeeld opzeggen of zingen als je problemen ondervindt iemand. Wens hem of haar dan vrij te zijn van lijden en de bron van waaruit het lijden is ontstaan.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *